Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Вибори до Європарламенту вплинуть на захист клімату — багато європейців недооцінюють ризики, кажуть експерти

Вибори до Європарламенту вплинуть на захист клімату — багато європейців недооцінюють ризики, кажуть експерти

Європейці все частіше стикаються з екстремальними погодними умовами й катаклізмами, спричиненими глобальним потеплінням.

6 хв на прочитання03 Червня 2024, 11:36
Пересохле русло річки. У Європі все частіше періоди посухи та аномальної спеки. Фото: PAU BARRENA/AFP/Getty Images Пересохле русло річки. У Європі все частіше періоди посухи та аномальної спеки. Фото: PAU BARRENA/AFP/Getty Images
Поділитись:

Трактори перегородили автобани та вулиці європейських столиць, горять покришки, перед адміністративними будинками вивалюють купи гною. Так виглядали березневі протести європейських фермерів проти закону, спрямованого на захист природи та відновлення біоресурсів ЄС. У багатьох європейських містах ці протести стали символом кампанії проти політики Євросоюзу, спрямованої на боротьбу зі зміною клімату, розповідає Deutsche Welle.

Під тиском акцій протесту фермерів та на тлі зростання популярності правих популістів депутатам Європарламенту довелося послабити цей закон. Майбутні вибори до Європарламенту можуть суттєво вплинути на екологічну політику ЄС, якщо правим популістам вдасться зміцнити свої позиції. При цьому європейці все частіше стикаються з екстремальними погодними умовами та природними катаклізмами, спричиненими глобальним потеплінням.

У всьому винен захист клімату?

Green Deal — так звана «зелена угода» — є основою політики, що проводиться Євросоюзом, спрямованої на захист клімату. За допомогою різних заходів ЄС має намір до 2050 року досягти кліматичної нейтральності, тобто знизити шкідливі викиди в атмосферу у всіх сферах: енергетичній, промисловій, транспортній та аграрній.

ЄС прийняв концепцію Green Deal на тлі вимог учасників руху щодо захисту клімату. У 2019 році сотні тисяч молодих людей виходили на вуличні акції, вимагаючи робити більше для захисту клімату та дотримання Паризької угоди. Після виборів до Європарламенту у 2019 році новообраний голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн представила нову стратегію ЄС — Green Deal.

В останні 4 роки Євросоюз у рамках цієї стратегії вжив різних заходів щодо скорочення емісії парникових газів, серед них заборона на продаж нових дизельних і бензинових автомобілів, яка має набути чинності з 2035 року, а також запровадження сертифікатів CO2, що регулюють рівень викидів вихлопних газів автомобілів .

Кліматична політика опинилася під тиском

Здається малоймовірним, що за підсумками майбутніх виборів до Європарламенту ці заходи буде скасовано. Але те, що в Європарламенті може з'явитися більше правих популістів, ставить під питання майбутнє європейської концепції Green Deal. Європейський континент все більше страждає від рекордних температур, повеней і посух. Соцопитування показують, що більшість європейців висловлюється за те, що необхідно робити більше для захисту клімату. Та аналітики попереджають, що дедалі більше партій у ЄС намагаються зробити кліматичну політику свого роду цапом-відбувайлом і стверджують, що саме вона є причиною високих цін на енергію та зростання цін на продовольство.

«Ми знаємо, що ці аргументи будуть використовуватися знову і знову, щоб викликати максимальну поляризацію суспільства перед виборами до Європарламенту і таким чином залучити виборців», — каже Нейл Макарофф із брюссельського аналітичного центру Strategic Perspectives.

За даними соцопитувань, консервативна Європейська народна партія (EVP) та Партія європейських соціалістів (S&D), ймовірно, і надалі залишаться найпотужнішими політичними силами в Європарламенті. Та праворадикальні, націоналістичні, консервативні партії на початку червня можуть отримати нові місця у парламенті, обігнавши європейських «зелених». І вони налаштовані проти політики ЄС, спрямованої на захист клімату.

«Навіть якщо праві популісти не стануть найбільшою фракцією в парламенті, крін управо вплине на закони захисту клімату», — каже Сузі Деннісон з організації European Council on Foreign Relations (ECFR). Закони захисту клімату в останні п'ять років приймалися завдяки великій коаліції з EVP і S&D за підтримки лібералів, «зелених» і лівих, каже Деннісон.

Але праві популісти з партії АдГ у Німеччині та праві екстремісти з французької Rassemblement National хочуть скасувати Green Deal цілком або частково. Вони стверджують, що для пересічного виборця ці заходи ЄС є надто дорогими, що вони зашкодять промисловості та піднімуть витрати в аграрній сфері. Непросто буде отримати більшість голосів виборців і запобігти кріну вправо, попереджає Деннісон.

Оскільки цього року в кількох країнах-членах ЄС пройдуть парламентські вибори, крін праворуч може призвести до того, що реалізацію кліматичних цілей ЄС на національному рівні буде припинено.

«Ми стоїмо перед необхідністю більшого прогресу в деяких політичних сферах», — каже Деннісон і вказує зокрема на розвиток електромобілів, ефективне енергоспоживання та чіткі правила при будівництві та ремонті будівель. У цих питаннях буде важко досягти компромісу, вважає експерт.

Захист клімату не може чекати

Згідно з Європейським агентством з довкілля (EUA), ЄС не може собі дозволити зволікання у питаннях захисту клімату. До того ж Європа недостатньо підготовлена ​​до наслідків глобального потепління: посух, дефіциту води, ураганів, повеней, втрати біологічних видів і зростаючого рівня Світового океану.

Вже зараз від таких наслідків найбільше страждають фермери. Під час екстремально спекотного літа 2022 року близько 22 % аграрних площ Європи постраждали від посухи, внаслідок чого врожай було втрачено. Маленькі врожаї, своєю чергою, ведуть до зростання цін на харчові продукти. Екстремальні погодні умови в останні 40 років уже призвели до економічного збитку в Європі в розмірі близько 500 млрд євро, і ці втрати будуть ще більшими.

Тимчасом деякі критики заходів ЄС із захисту клімату кажуть, що вони надто дорогі. Аналітик Нейл Макарофф же підкреслює, що боротьба проти глобального потепління, навпаки, фактично стимулює зростання інвестицій, зокрема у відновлювані джерела енергії. EUA оцінює обсяг інвестицій у цю сферу до 2030 року у більш ніж 500 млрд євро.

За словами експерта, завдяку переходу на «зелені» технології в ЄС з'явиться більше робочих місць. Згідно з прогнозами, до 2030 року в Євросоюзі буде близько 2,5 млн додаткових робочих місць.

Якщо ж не вдасться повністю виконати цілі, зазначені в Green Deal у наступному періоді, це призведе до того, що Європа не зможе досягти більшої незалежності у питаннях енергобезпеки, наголошує Макарофф. Це було б і поганим сигналом для інвесторів і поставило під питання в міжнародних переговорах про захист клімату.

«ЄС не сприймали б на міжнародному рівні як серйозного гравця», — каже експерт.

Інші країни, за його словами, не чекають на ЄС і бачать захист клімату стратегічною метою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Ощадливе використання електроенергії
Ощадливе використання електроенергії, особливо в спеку, дає змогу тримати енергосистему більш стабільною - Міненерго
1 хв на прочитання3 хвилини тому
 Держзамовлення у сфері охорони здоров'я
Уряд збільшив держзамовлення у сфері охорони здоров'я
2 хв на прочитання58 хвилин тому
Прорив у вакцинації проти кору Захист від невакцинованих
Прорив у вакцинації проти кору захищає людей із ослабленим імунітетом від невакцинованих
3 хв на прочитання2 години тому
Застосовано "екстрене гальмо" для українських яєць і цукру
Через збільшення обсягів імпорту: ЄС повернув мита на яйця та цукор з України
1 хв на прочитання3 години тому
Лимонний кекс з апетитною кислинкою та цитрусовим ароматом
1 хв на прочитання4 години тому
Ці продукти вбивають ваші судини: викресліть їх із раціону
2 хв на прочитання5 годин тому
Не нашкодь: техніка виконання базових вправ у фітнесі — консультує тренер
7 хв на прочитання8 годин тому
Мамалига по-абхазьки — надзвичайно простий і легкий рецепт
1 хв на прочитання14 годин тому