Догори
Дати відгук

Всесвітній день оргазму: п'ять фактів, які можуть вас здивувати

Що ми знаємо про природу оргазму? Дивно, але й досі небагато.

5 хв на прочитання22 Грудня 2023, 14:19
Фото: Deviantart Фото: Deviantart
Поділитись:

Найчастіше оргазм описують як точку найвищої насолоди в сексі. А ще його можна назвати моментом полегшення: напругу, що наростала, нарешті знято — тепер тіло готове розслабитися. Звучить у будь-якому випадку привабливо. Не всі знають, але існує навіть Всесвітній день оргазму, який відзначається у ніч зимового сонцестояння (цього року це ніч із 21 на 22 грудня). Його метою є сприяння відкритій та позитивній розмові про сексуальність, задоволення і здоров'я. Цей день спонукає людей розглядати сексуальність як важливу та природну частину життя.

Вперше Всесвітній день оргазму був відзначений в 1999 році в Бразилії. Він виник як ініціатива групи сексологів і психологів, які прагнули підняти питання сексуального здоров'я та задоволення на глобальному рівні. Свято швидко поширилося на інші країни. Отже, що ми знаємо про природу оргазму? Дивно, але й досі небагато. «Дзеркало» наводить цікаві факти з досліджень на цю тему.

Оргазм може допомогти покращити якість сну. А ще знизити ризик деяких хвороб

За статистикою, оргазму досягають більше чоловіків, ніж жінок. Цю статистику непрямо підтверджує наявність стереотипу, що чоловіки засинають одразу після сексу. Оргазм приблизно однаково впливає на обидві статі, зокрема допомагає швидше заснути і покращує якість сну. Це помітили понад 70 % учасників експерименту, який проводили австралійські дослідники. Мастурбація, яка закінчується оргазмом, у цьому сенсі працює трохи гірше, але загалом так само.

Крім того, під час оргазму наш організм виділяє окситоцин, який допомагає впоратися з тривожністю, знижує ризик хвороб серця, а у жінок — і раку яєчників. Також є певні докази, що часті еякуляції у чоловіків можуть знижувати ризик раку простати.

Якщо жінка не може досягти оргазму, справа не в недосвідченості. Все — в голові

Дехто вважає, що якщо людина не може отримати оргазм, значить, було мало «практики» чи недостатньо партнерів. Але, схоже, річ не в цьому. З 1971 до 2015 року у Фінляндії пройшли кілька опитувань: жінок просили описувати фактори, що впливають на отримання оргазму. З'ясувалося, збільшення кількості статевих актів чи мастурбації взагалі не пов'язані з тим, наскільки часто виходить досягти оргазму.

Зважаючи на все, проблема лежить у царині психології. По-перше, опитані нерідко казали, що задоволення їхнього партнера бачиться їм важливішим, ніж власне. По-друге, на отримання оргазму впливала також низька самооцінка у сексуальному плані та відкритість до обговорення цієї теми. Дослідники зробили висновок, що якщо жінка почувається добре у відносинах, вони влаштовують її емоційно і тема сексу в них піднімається легко, це збільшує шанси досягти оргазму. Можливо, річ у тому, що тоді партнери охоче говорять про те, що їм подобається. Це справді важливо: 41 % жінок воліють лише одну техніку рухів для досягнення оргазму, тому всі інші, хоч би якими винахідливими були, до успіху не приведуть.

Інтенсивність жіночого оргазму залежить від різних факторів. Універсального рецепту нема

У 2017 році дослідники в США ставили жінкам запитання про їхнє сексуальне життя — результати вийшли цікавими. Наприклад, про те, що довгий секс веде до яскравіших оргазмів, заявили менше 20 % опитаних. Про свої «найкращі оргазми» жінки говорили здебільшого у контексті тривалих прелюдій чи перебування у стані збудження, але не сексу самого собою.

Згідно з тим самим опитуванням, 78 % респонденток стикалися з тим, що інтенсивність оргазму завжди сприймається по-різному. На це впливають різні чинники — не лише прелюдія. Наприклад, європейське дослідження 2018 року показало, що близько 23 % жінок відчувають яскравіший оргазм, якщо партнер еякулює під час вагінального сексу.

Жіноча еякуляція існує. Але швидше за все вона виглядає не так, як ви вважаєте

При досягненні оргазму рідина з уретри справді може виділятися не тільки у чоловіків: щоправда, це не завжди виглядає так, як показують у фільмах для дорослих. У деяких жінок ця рідина буває щільною та білою (схожою на сперму): у цьому випадку вона утворюється через роботу залоз Скіна, розташованих на стінках піхви біля кінця сечівника. У деяких виділення при оргазмі рідкі та майже прозорі — тоді вони «родом» із сечового міхура.

Деякі жінки взагалі можуть не помічати, що в принципі щось виділяється при збудженні або оргазмі. Це відбувається тому, що іноді вироблені організмом секрети течуть в інший бік, потрапляючи до сечового міхура. Через це важко підрахувати, наскільки поширена жіноча еякуляція. Деякі джерела говорять про 70 % жінок, здатних еякулювати, інші дослідження давали широке розкидання — від 10 до 50 %.

Оргазм ≠ еякуляція. Чоловіки теж можуть випробовувати його без сім'явипорскування

Може бути і таке, що чоловік відчуває оргазм, але при цьому не відбувається викид сперми чи її виділяється дуже мало. Це явище називається ретроградною еякуляцією. У такому разі бажання займатися сексом у чоловіка не зникає, але при досягненні оргазму сперма потрапляє не в уретру, з якої зазвичай виходить, а в сечовий міхур.

Загалом така ситуація не потребує лікування. Але якщо чоловік планує мати дітей, то це може стати проблемою, яку треба буде вирішувати. Найчастіше ретроградну еякуляцію викликають різні операції у сфері тазу. Але вона може розвинутись і внаслідок діабету чи ушкоджень спинного мозку.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання9 хвилин тому
Фото: Pixabay
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання3 години тому
Універсальний засіб Знищити бур’яни Гідрокарбонат натрію
Універсальний засіб, який допоможе «омолодити» кущі троянд, виростити помідори та знищити бур’яни
1 хв на прочитання4 години тому
Інновації для екологічно чистого майбутнього: об’єднання 15-ти стартапів для зміни глобальних продовольчих систем
2 хв на прочитання5 годин тому
Забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині перевищує норму у 7,5 рази: названо причину
2 хв на прочитання6 годин тому
Як приготувати найпростішу овочеву галету: корисна альтернатива піци
1 хв на прочитання7 годин тому
В Німеччині встановили перші у світі дерев’яні лопаті для вітрогенераторів
1 хв на прочитання8 годин тому
Усього за дві години до старту NASA скасувало перший запуск пілотованого корабля Starliner
1 хв на прочитання9 годин тому