Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Всесвітній день донорства та трансплантації органів: які перспективи в українських пацієнтів

Всесвітній день донорства та трансплантації органів: які перспективи в українських пацієнтів

У національному листі очікування наразі 3438 особи.

3 хв на прочитання17 Жовтня 2024, 01:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

17 жовтня відзначають Всесвітній день донорства та трансплантації органів. Просто пересадити здоровий орган замість хворого лікарі мріяли навчитися ще дуже давно й багато де. Ідеї про пересадку частин тіла зустрічаються у міфології різних народів. Наприклад, у стародавньому Китаї згадували про лікаря Бянь Цюе, який, за легендою, зміг пересадити серце двом чоловікам, аби врятувати їх життя. У давньогрецькій міфології також є оповіді про пересадку частин тіла, що свідчить про ранні фантазії на тему органозамінної медицини.

Значно пізніше, у XV-XVI століттях, італійський лікар і анатом Гаспаре Тальякоцці здійснював спроби пересадки тканин, зокрема носів, використовуючи шкіру з інших частин тіла, що вважається однією з ранніх форм реконструктивної хірургії. Він розглядав можливість пересадки органів, але зіштовхувався з обмеженнями тогочасної медицини.

Перша успішна трансплантація органу в історії медицини була проведена у 1954 році. Цей прорив здійснили хірурги Джозеф Мюррей і Джон Меррілл у Бостоні (США). Вони виконали трансплантацію нирки між двома ідентичними близнюками — Річардом і Рональдом Герріками. Оскільки реципієнт і донор були генетично ідентичними, це значно зменшило ризик відторгнення органу, що стало однією з причин успіху цієї операції. За це досягнення Джозеф Мюррей отримав Нобелівську премію з фізіології та медицини у 1990 році.

Яка ж ситуація з трансплантацією наразі, зокрема в нашій країні?

Щороку в Україні близько 5 000 людей потребують пересадки органів. Досі всі операції з трансплантації в Україні офіційно були безоплатними для пацієнтів.

Тарифи НСЗУ на пересадку органів:

  • легень — близько 2,6 млн грн;
  • серця — понад 2 млн грн;
  • печінки — близько 1,5 млн грн;
  • нирки — близько 800 тис. грн;
  • гемопоетичних стовбурових клітин — до 2,5 млн грн.

Які ж перспективи в українських пацієнтів, котрі потребують трансплантації й не мають можливості виїхати на лікування за кордон?

Український центр трансплант-координації наводить статистику: 373 органні трансплантації проведено за 9 місяців нинішнього року (64 % трансплантацій — від посмертного донора). Таку високотехнологічну допомогу надавали у 26 центрах трансплантації. Пересаджено 250 нирок, 73 печінки і 50 сердець. Від початку року найбільше констатацій смерті мозку, які дали можливість проведення органних трансплантацій, у медичних закладів Києва (22), Львова (13) та Івано-Франківська (7).

Найбільше трансплантацій виконано у Першому медичному об’єднанні Львова (106), Національному науковому центрі хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова (62) та Інституті серця МОЗ України (37).

У національному листі очікування наразі 3438 пацієнтів. 2021 з них потребують пересадки нирки, 564 — печінки, 550 — серця, 51 — легень, 27 — комплексу «нирки-підшлункова», 8 — печінка-спліт, ще 37 пацієнтам потрібна пересадка комплексу «серце-легені».

За 9 місяців 2024 року проведено 290 трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин, з них — 48 дітям. Це на 15 % більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У трійці закладів, які проводять найбільше таких трансплантацій — НДСЛ «Охматдит» ( 54), Черкаський клінічний онкологічний центр (53), Київський міський центр нефрології та діалізу (52).

До проведення трансплантацій приєднався ще один заклад — ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини, гематології та онкології НАМН України». Загалом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин проводять 11 медичних центрів.

У Національному інституті раку виконали першу алогенну трансплантацію — й тепер такі, найбільш складні пересадки гемопоетичних клітин, проводять уже в 4 медичних закладах.

Із цих цифр випливає, що перспективи українських пацієнтів виглядають досить обнадійливо, оскільки активно розвиваються трансплантаційні програми, розширюється кількість закладів, де проводять такі операції, і зростає кількість проведених трансплантацій. Але потреба в органах залишається великою, і попри всю позитивну динаміку слід враховувати, що хтось до своєї черги просто не доживе.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.