Догори
Дати відгук

Можна одягнути, як рукавичку: американські науковці виростили шкіру для трансплантації у формі кисті (ВІДЕО)

Новий метод дає змогу створювати шкіру, що має потрібну форму і не потребує швів для нанесення на рану.

1 хв на прочитання18 Червня 2023, 19:46
Поділитись:

Команда науковців із Медичного центру Колумбійського університету створила новий метод вирощування шкірних трансплантатів для лікування опіків та інших пошкоджень шкіри. Про це розповідає спеціалізований Телеграм-канал «Нотатки лікаря».

У повідомленні йдеться, що, на відміну від наявних методів, які створюють пласкі латочки, новий метод дає змогу створювати шкіру, що має потрібну форму і не потребує швів для нанесення на рану.

Для створення шкіри потрібної форми науковці використовують 3D-друк каркаса, який дозволяє клітинам шкіри рости в потрібній формі.

Людські клітини фібробласти (клітини дерми) висіваються навколо каркаса і дозрівають протягом двох тижнів, потім додаються кератиноцити — клітини епідермісу. Ця комбінація протягом тижня перебуває під впливом повітря з одного боку і рідини з іншого — як наша шкіра. Це формує щільну мережу структурних молекул. Після чого шкіра готова до імплантації на рану.

Під час випробувань на мишах вирощена шкіра інтегрувалася так, ніби це була рідна шкіра — на процедуру накладення знадобилося 30 секунд, а на всю операцію — 10 хвилин.

Науковці також змогли створити шкіру у формі кисті, яку можна було б надіти як рукавичку на руку і закріпити швами біля зап'ястя. Під час випробування на механічну деформацію такі «безмежні» конструкції перевершували пласкі на 400 %.

Цей метод може значно поліпшити естетичний і функціональний результат лікування опіків та інших пошкоджень шкіри.

Також ми розповідали про першу допомогу при опіках.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost