Догори
Дати відгук

ВООЗ вирішила зайнятися проблемою, через яку жінки найчастіше вмирають при вагітності та пологах

«Ця патологія є цілком запобіжною і піддається лікуванню».

2 хв на прочитання14 Жовтня 2023, 14:18
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

За оцінками, кожні дві хвилини помирає по одній жінці внаслідок причин, пов'язаних із вагітністю або пологами. З 2015 р. прогрес у скороченні цих смертей був обмеженим, і світ відстає від досягнення відповідних цілей у сфері сталого розвитку. Всесвітня організація охорони здоров'я вирішила зайнятися проблемою, яка залишається основною причиною материнської смертності у світі — післяпологовою кровотечею. План опубліковано на сайті організації.

Незважаючи на можливості запобігання та лікування, післяпологова кровотеча є причиною приблизно 7000 випадків смерті на рік. У тих, хто вижив, воно може бути причиною інвалідності або психологічної травми на довгі роки.

«Сильна кровотеча під час пологів є однією з найчастіших причин материнської смертності, проте ця патологія є цілком запобіжною і піддається лікуванню», — каже Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Гебреїсус.

Дорожня карта покликана допомогти країнам усунути різкі відмінності у показниках виживання після післяпологової кровотечі, які відображають серйозну нерівність у доступі до основних медичних послуг. Понад 85 % смертей від післяпологової кровотечі відбувається у країнах Африки на південь від Сахари та Південної Азії. Фактори ризику включають анемію, аномалії плаценти й інші ускладнення вагітності, такі як інфекції та прееклампсія.

Багато факторів ризику переборні, якщо існує якісна допологова допомога, включаючи доступ до УЗД, а також ефективний моніторинг у перші години після пологів. У разі кровотечі її також необхідно швидко виявити та ліквідувати. Однак надто часто в медичних закладах не вистачає необхідних медичних працівників або ресурсів, включаючи життєво необхідні засоби, такі як окситоцин, транексамова кислота чи кров для переливання.

Також ми розповідали, що слід брати із собою в бомбосховище вагітним і що робити, якщо пологи почались поза медичною установою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.