Догори
Дати відгук

ВООЗ уперше надає екстрений дозвіл на тест на Mpox

В умовах надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров'я міжнародного рівня.

2 хв на прочитання04 Жовтня 2024, 18:19
Медсестри оглядають пацієнтів у лікувальному закладі Mpox у Демократичній Республіці Конго. Фото: Glody Murhabazi/AFP/Getty Images Медсестри оглядають пацієнтів у лікувальному закладі Mpox у Демократичній Республіці Конго. Фото: Glody Murhabazi/AFP/Getty Images
Поділитись:

Для покращення глобального доступу до тестування на Mpox Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) внесла перший тест для діагностики вірусу in vitro (IVD) до свого Переліку для екстреного використання (EUL).

«Дозвіл на екстрене використання набору Alinity m MPXV виробництва Abbott Molecular Inc. матиме вирішальне значення для розширення діагностичних можливостей у країнах, що стикаються зі спалахами віспи, де різко зросла потреба у швидкому і точному тестуванні. Рання діагностика віспи уможливлює своєчасне лікування та догляд, а також контроль над вірусом», — ідеться в прес-релізі на сайті організації.

Обмежені можливості тестування та затримки з підтвердженням випадків захворювання на вірус зберігаються в Африці, що сприяє подальшому поширенню вірусу. У 2024 році в регіоні було зареєстровано понад 30 000 підозрілих випадків, найбільше в Демократичній Республіці Конго, Бурунді та Нігерії. У Демократичній Республіці Конго цього року було протестовано лише 37 % підозрілих випадків.

Тест Alinity m MPXV — це ПЛР-тест у реальному часі, який дозволяє виявити ДНК вірусу мавпячої віспи у мазках з уражених ділянок шкіри людини. Він спеціально розроблений для використання кваліфікованим персоналом клінічних лабораторій, який володіє методами ПЛР та процедурами IVD. Виявляючи ДНК у зразках пустульозного або везикулярного висипу, лабораторні та медичні працівники можуть швидко й ефективно підтвердити підозру на мавпячу віспу.

«Цей перший тест для діагностики віспи, внесений до Переліку засобів для екстреного використання, є важливою віхою в розширенні доступу до тестування в постраждалих країнах», — сказала д-р Юкіко Накатані, заступник Генерального директора ВООЗ з питань доступу до лікарських засобів та товарів медичного призначення.

Процес EUL прискорює доступність життєво необхідних медичних препаратів, таких як вакцини, тести та лікування, в умовах надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров'я міжнародного рівня (PHEIC).

Наразі ВООЗ отримала три додаткові заявки на проведення оцінки EUL. Тривають переговори з іншими виробниками вірусних імунобіологічних препаратів для забезпечення ширшого спектру діагностичних засобів із гарантованою якістю. Це допоможе країнам, які не затвердили медичні вироби через власні процеси затвердження, закупити критично необхідні тести через агентства ООН та інших партнерів із закупівель.

Дозвіл на використання набору Alinity m MPXV, що дозволяє його застосування, залишатиметься чинним доти, доки діятиме PHEIC, що обґрунтовує екстрене використання діагностики Mpox in vitro.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
«Моя дівчина спілкується з колишніми»: психолог пояснив, як правильно вчинити
3 хв на прочитанняВчора
Лікарня №4 Сіаню оприлюднила цей ультразвуковий знімок, який, за її словами, був зроблений під час вагітності Лі.
«Один випадок на мільйон»: у Китаї жінка з рідкісною подвійною маткою народила двійню
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Жах чорної магії: в Індії педколектив «приніс у жертву» другокласника заради «слави, успіху, процвітання» школи
2 хв на прочитанняВчора
Лікар лікує пацієнта з Mpox. Фото: Мозес Савасава/AP/dpa
Знову «мавпяча віспа»: понад 800 смертей від вірусу Mpox в Африці з січня, ситуація не під контролем
1 хв на прочитанняВчора
Укрзалізниця запустила спеціалізований інклюзивний потяг
1 хв на прочитанняВчора
Стало відомо, яка аптека першою запустить продаж ліків з канабісом
1 хв на прочитанняВчора
Руанда повідомляє про різке зростання випадків захворювання на хворобу, викликану вірусом Марбурга — ось що радить ВООЗ
3 хв на прочитанняВчора
Захворюваність на COVID-19 знизилася на найже 60%: статистика за вересень
1 хв на прочитання03 Жовтня 2024