ВООЗ попереджає: «Оземпік» може виявитися підробним

3 хв на прочитання21 Червня 2024, 21:37
Фото: Flickr

Що робити, щоб захиститися від фальсифікованих ліків та їх шкідливого впливу?

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила попередження щодо фальсифікованих семаглютинідів — лікарських засобів, які в деяких країнах застосовуються для лікування діабету 2 типу та ожиріння.

Повідомлення стосується 3 фальсифікованих серій лікарських засобів класу семаглютидів (конкретної торгової марки Ozempic), які були виявлені в Бразилії в жовтні 2023 року, Великій Британії в жовтні 2023 року та США в грудні 2023 року.

«ВООЗ радить медичним працівникам, регуляторним органам та громадськості бути обізнаними про ці фальсифіковані партії ліків. Ми закликаємо зацікавлені сторони припинити будь-яке використання підозрілих ліків та повідомляти про це відповідні органи», — сказала Юкіко Накатані, заступник Генерального директора ВООЗ з питань доступу до лікарських засобів та медичної продукції.

Семаглютиди, зокрема продукт конкретного бренду, який був підроблений, призначають людям із діабетом 2 типу, щоб знизити рівень цукру в крові. Семаглютиди також знижують ризик серцево-судинних захворювань. Доведено, що ці препарати пригнічують апетит на додаток до зниження рівня цукру в крові, і тому в деяких країнах їх все частіше призначають для схуднення.

ВООЗ спостерігає підвищений попит на ці ліки, а також повідомлення про фальсифікацію. Ці фальсифіковані продукти можуть мати шкідливий вплив на здоров'я людей; якщо в продуктах немає необхідних сировинних компонентів, фальсифіковані ліки можуть призвести до ускладнень зі здоров'ям, спричинених неконтрольованим рівнем глюкози в крові чи вагою. В інших випадках в ін'єкційному пристрої може міститися інша незадекларована активна речовина, наприклад, інсулін, що призводить до непередбачуваного спектру ризиків для здоров'я чи ускладнень.

«Семаглютиди не є частиною рекомендованих ВООЗ методів лікування діабету через високу вартість. Ціновий бар'єр робить ці препарати непридатними для підходу громадського здоров'я, який має на меті забезпечити якомога ширший доступ до ліків на рівні населення та досягти балансу між найкращим встановленим стандартом лікування і тим, що можливо здійснити в широких масштабах в умовах обмежених ресурсів. Окрім того, існують більш доступні ліки для лікування діабету, які мають схожий із семаглютидами вплив на рівень цукру в крові та серцево-судинні ризики», — ідеться в прес-релізі організації.

Щоб захистити себе від фальсифікованих ліків та їх шкідливого впливу, у ВООЗ радять пацієнтам, які вживають ці продукти, купувати ліки за рецептами у ліцензованих лікарів та уникати купівлі ліків з незнайомих або неперевірених джерел, наприклад, тих, які можна знайти в Інтернеті.

Також потрібно при купівлі завжди перевіряти упаковку та термін придатності ліків і використовувати препарати за призначенням. У випадку з ін'єкційними семаглютинідами пацієнти повинні забезпечити їх зберігання в холодильнику. Усі повідомлення про фальсифіковані ліки можна надсилати до ВООЗ за адресою rapidalert@who.int.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: