ВООЗ оголосила тендер на вакцини для масової вакцинації проти віспи мавп «в умовах надзвичайної ситуації»

1 хв на прочитання18 Серпня 2024, 08:32
Фото ілюстративне

Виробникам вакцин проти Mpox пропонують представляти досьє на експертизу EUL.

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про прийом від виробників вакцин проти віспи мавп попередніх заявок на допуск вакцин до застосування в умовах надзвичайної ситуації (процедура EUL).

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреїсус  оголосив про початок процедури EUL для вакцин проти віспи мавп у зв'язку з тривожною динамікою поширення захворювання.

Процедура EUL — механізм екстреного допуску продукції до застосування, спеціально розроблений для прискорення постачання неліцензованих медичних засобів (зокрема вакцин), які потрібні в умовах надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я. Така рекомендація про допуск продукції діє обмежений час і виноситься на основі аналізу ризиків та переваг.

ВООЗ пропонує виробникам надавати дані, що дозволяють підтвердити безпеку та ефективність вакцин, гарантії їх якості та придатність для імунізації цільових груп населення.

Допуск за процедурою EUL прискорить доступ до вакцин, особливо в країнах із рівнем доходу нижчим за середній, у яких вони ще не були зареєстровані національними регулюючими органами. EUL також дозволяє партнерам, у тому числі Альянсу GAVI та ЮНІСЕФ, розпочати закупівлю вакцин для подальшого розподілу.

Віспа мавп — вірусне захворювання, що викликається вірусом Mpox із роду Orthopoxvirus. Віспа мавп може передаватися людям при фізичному контакті з заразною людиною, контамінованими предметами обстановки чи інфікованими тваринами.

Для профілактики віспи мавп нині використовуються дві вакцини, які були рекомендовані до застосування СКГЕ — Стратегічної консультативної групи експертів ВООЗ з імунізації.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: