Догори
Дати відгук

Влітку частіше болить голова — це має свої причини: консультує невролог

Горілка — єдиний алкоголь, який не стимулює мігренозні напади.

2 хв на прочитання25 Липня 2023, 07:32
Поділитись:

Чому влітку голова болить частіше? На це запитання відповідає лікар-невролог Микола Федоров.

Мігрень має провокуючі фактори, їх досить багато. У тому числі це можуть бути спека, сухе повітря та підвищення тиску на тлі тієї ж спеки.

Плюс літніми вечорами традиційно хочеться розслабитися, трохи випити й у вихідні вибратися на шашлики за місто. А будь-який алкоголь, зокрема і пиво, і вино, теж чудово стимулює мігренозні напади.

«Із незвичайного. У мене є пацієнт, який мешкає в котеджному селищі. Поруч із ним розташовані поля, на яких вирощують урожай. Улітку до житлових ділянок долітає запах препаратів, якими обробляються ці поля. Навіть не запах — сам він невідчутний. Просто при веденні щоденника болю ми виявили, що мігрень посилюється чітко в той час, коли проводяться збори чи якісь запилення комах. І спромоглися встановити причину — тригером мігрені є хімічний подразник», — розповідає невролог.

Мігрень поділяють на первинну та вторинну.

«Первинна ні з чим не пов'язана і може з'явитися будь-коли в будь-якому місці. Їй все одно день, ніч, працюєте ви чи відпочиваєте. А ось вторинна — завжди внаслідок чогось. Вона може бути пов'язана з менструальним циклом, підвищенням внутрішньочерепного тиску, з хімічним отруєнням, з алкогольним сп'янінням і так далі», — говорить лікар.

Тригером може бути навіть їжа. Саме тому при мігрені неврологи часто призначають виключення з раціону тих продуктів, які можуть її спровокувати: горіхи, банани, шоколад, пиво, вино.

«До речі, хоч як це дивно, горілка — єдиний алкоголь, який не стимулює мігренозні напади — це доведено. Так що якщо захочеться щось відзначити, вибирайте її», — радить Микола Федоров.

Також ми розповідали, чому виникає мігрень: у науковців з’явилася нова гіпотеза.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.