Догори
Дати відгук

Від впровадження електронних лікарняних виграють лікарі приватної практики — експерт

Але багато лікарів і пацієнтів постраждають.

2 хв на прочитання18 Червня 2021, 12:18
Від впровадження електронних лікарняних виграють лікарі приватної практики — експерт Від впровадження електронних лікарняних виграють лікарі приватної практики — експерт
Поділитись:

Із 1 вересня паперові листки непрацездатності зникнуть, поступившись місцем електронним. До цього часу всім лікарям і медичним закладам усіх форм власності потрібно повністю розібратися з цим нововведенням. Воно має низку переваг, особливо для лікарів приватної практики. Мережа медичних коворкінгів перелічила ці переваги:

  • Якщо немає паперових листків непрацездатності , то їх не треба замовляти та купувати. Відтак мінус одне адміністративне завдання з плечей лікаря приватної практики.
  • Паперової роботи стане менше, оскільки листок непрацездатності формується автоматично на основі висновку про тимчасову непрацездатність. Усе відбувається онлайн — лікарю потрібно лише внести інформацію про пацієнта в медичну електронну систему.
  • Лікар приватної практики може визначати непрацездатність пацієнта самостійно і не лише на 10 днів. Для цього не потрібно збирати лікарську консультативну комісію, що було однією з найбільших проблем у практиці лікарів-ФОПів.
  • Лікарю не обов’язково співпрацювати з НСЗУ, аби видавати електронні листки непрацездатності.

У своєму коментарі GreenPost медичний експерт Дмитро Підтуркін, засновник Української медичної експертної спільноти пояснює, що приватні лікарі — не єдині, кому вигідна відмова від паперових лікарняних.

«Це вигідно МОЗ — не потрібно купувати та розвозити бланки. Вигідно державі — набагато простіший облік видачі листків непрацездатності (фонд Соцстраху це намагався реалізувати вже років 15). Вигода лікарям і пацієнту 50/50. Точно менше головного болю із забезпеченням бланками», — говорить експерт.

Дмитро Підтуркін наголошує, що наразі не можна сказати, чи будуть електронні листки непрацездатності дешевшими за паперові — адже послуга підключення до цього функціоналу МІС буде платною.

«Там все платне — лікар платить за підключення, є абонплата, електронні рецепти — платні. А ось скільки це буде коштувати — незрозуміло і ніяк не регламентується державою», — говорить експерт.

Також Дмитро Підтуркін наголошує, що зазначене нововведення має два однозначні мінуси: захищеність електронної системи та обслуговування в сільській місцевості, де немає стабільного зв'язку та погано працює система центрального компонента.

«Навіть зараз ЦК перевантажений, очікування підтвердження операції (направлення на аналіз, рецепт тощо) від півгодини до декількох годин», — нагадує він.

Також ми розповідали, чому в українських онкопацієнтів є підстави для оптимізму.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.