Догори
Дати відгук

Від людини до людини? Що відомо про шляхи поширення пташиного грипу (і перспективи нової пандемії)

Компанії CureVac та Moderna уже розробляють швидкодоступні мРНК-вакцини.

4 хв на прочитання13 Вересня 2024, 01:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Рано чи пізно це мало статися. У п'ятницю минулого тижня Центр контролю та профілактики захворювань США підтвердив, що людина в штаті Міссурі була інфікована вірусом грипу H5. Замість того, щоб унести ясність, результати дослідження викликали багато запитань: як і за допомогою чого саме пацієнт заразився вірусом? Про це розповідає Die Zeit.

Озирнімося на кілька років назад: тоді збудник H5N1, який довгий час вражав переважно птахів, почав поширюватися далі в тваринному світі. Цього року він вразив стада великої рогатої худоби в США. Це означало, що небезпечний вірус пташиного грипу тепер циркулює в безпосередній близькості до людей — а іноді також поширюється і на наш вид. За два роки в США було зафіксовано 15 випадків зараження; 14 людей контактували з інфікованими тваринами.

Випадок пацієнта з Міссурі відрізняється. По-перше, тамтешні стада великої рогатої худоби ще не були уражені вірусом пташиного грипу, а по-друге, чоловік не мав контакту з худобою.

Втім, збудник ще не був остаточно досліджений. Це одна з форм вірусу H5. Поки що невідомо, яку цифру слід ставити після літери N. Найважливіші білки на оболонці вірусу грипу скорочено позначаються як H і N; цифри, що стоять за ними, належать до відповідного типу. Таким чином, кожен підтип грипу має свою назву.

У Гонконзі, В'єтнамі та Китаї вже було зафіксовано кілька випадків передачі H5N1 від людини до людини за 25 років. Такі рідкісні випадки не обов'язково означають, що вірус негайно спричинить пандемію. Якщо люди час від часу інфікуються новим вірусом, це лише третя з шести фаз в ієрархії попередження Всесвітньої організації охорони здоров'я ООН (ВООЗ). Якісним стрибком було б доведене стійке поширення H5N1 серед населення. Тоді ВООЗ оголосить четверту фазу: підвищений ризик пандемії. Постраждалим країнам буде запропоновано спланувати захисні заходи разом із ВООЗ. Поки що для прийняття такого далекосяжного рішення бракує інформації.

Випадок зараження в Міссурі був виявлений 22 серпня під час рутинного тесту на грип. Раніше хворий пацієнт, очевидно, не був інфікований жодним із відомих типів грипу, які вражають багато людей щороку. Наразі фахівці Центру з контролю та профілактики захворювань США намагаються точно класифікувати збудник: чи це форма H5N1, яка широко поширена серед великої рогатої худоби, чи варіант, що має спорідненість з людиною? Секвенування генів може дати підказки. Епідеміологічні дані також мають вирішальне значення для прогнозу пандемії: де інфікована людина заразилася? У його оточенні не відомо жодного випадку захворювання. Можливо, він усе ж таки заразився від дикого птаха, або ж мікроб потрапив до Міссурі через диверсію від інфікованого стада великої рогатої худоби в Арканзасі?

У будь-якому випадку, CDC досі вважає ризик зараження для населення низьким. Але якщо варіант H5N1 дійсно поширюється від людини до людини в Міссурі, ризик пандемії може бути високим: із 896 випадків інфікування H5N1, зареєстрованих у світі до липня, 463 закінчилися летально — рівень смертності склав 52 %. Однак це також може означати, що багато людей хворіють лише з легкими симптомами і залишаються незареєстрованими, а це означає, що вірус набагато нешкідливіший.

Нинішній пацієнт отримав противірусний препарат і незабаром одужав. Однак надія США на те, що вірус можна легко зупинити за допомогою спеціальних вакцин проти грипу в екстрених випадках, є оманливою. Країна замовила лише 4,8 млн доз вакцини проти H5N1 — цього достатньо для 0,7 % населення (на одну людину потрібно дві дози). Крім того, стандартні вакцини проти грипу не дуже ефективні.

В якості альтернативи компанії CureVac та Moderna працюють над тим, аби зупинити можливу пандемію; вони розробляють швидкодоступні мРНК-вакцини.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Оливкова олія — і похвала — ллється рікою з піцерії Una Pizza Napoletana в Нью-Йорку. Фото: Марк Вайнберг
Найкращу у світі піцу 2024 можна покуштувати навіть не в Італії: підбили підсумки щорічної премії
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення створено ШІ
Не просто спосіб приготування їжі, а справжній магніт для душі: відкритий вогонь на дачі — як організувати (ВІДЕО)
2 хв на прочитання3 години тому
Підвищення рівнів води у річках Прут і Сірет
У річках Прут і Сірет очікується підвищення рівнів води
1 хв на прочитанняВчора
Повний місяць 18 вересня 2024 року.
Фото: Larysa Slobodska
18 вересня о 05:34 настане Повня — вона ж: Повня Вина, Ячмінна, Кукурудзи, Жнив, Повня Пісень…
5 хв на прочитанняВчора
До осіннього чаювання: простий рецепт пирога
1 хв на прочитанняВчора
За останню добу гасили понад 50 пожеж, ще 20 - в стані ліквідації: Міндовкілля б'є на сполох
2 хв на прочитанняВчора
Посухою в Україні охоплено близько 70% площ під озимі
1 хв на прочитанняВчора
Спостерігається покращення якості води: Міндовкілля про ситуацію на річках Сейм та Десна
4 хв на прочитанняВчора