Догори
Дати відгук

Вірус пташиного грипу адаптувався до ссавців, можливе зараження людей. У Європі вже закупили 665 000 доз вакцини

Світ недостатньо підготовлений до наступної можливої пандемії?

3 хв на прочитання23 Червня 2024, 08:24
Торік на фінських хутрових фермах було зафіксовано кілька випадків зараження пташиним грипом. Багато хворих тварин загинули. Фото: Дієго Азубель/epa/dpa Торік на фінських хутрових фермах було зафіксовано кілька випадків зараження пташиним грипом. Багато хворих тварин загинули. Фото: Дієго Азубель/epa/dpa
Поділитись:

Після зараження ссавців пташиним грипом в Європі експерти побоюються, що вірус може краще пристосуватися до інших тварин і, можливо, також до людини. У період з липня по жовтень 2023 року вірус H5N1, який спочатку зустрічається в популяціях птахів, був виявлений у тварин на 27 хутрових фермах у Фінляндії, повідомляє орган охорони здоров'я ЄС ECDC в Стокгольмі. Аналізи показали чітку адаптацію вірусу до ссавців. Про це розповідає Die Zeit.

Багато з уражених тварин загинули. Це підкреслює «серйозні ризики, пов'язані з можливими випадками зараження людей», заявили в ЄС. Зміни в генетичному матеріалі збудника були пов'язані з підвищеною пристосованістю до ссавців. Це може збільшити потенціал зараження людини через прямий або непрямий контакт з інфікованими сільськогосподарськими тваринами, дикими птахами чи іншими дикими тваринами, а також із зараженими матеріалами чи кормами.

За даними ECDC, у фінських випадках вірус передавався від диких птахів і, ймовірно, також між хутровими тваринами. Наразі не зафіксовано жодного випадку інфікування людей у зв'язку зі спалахом вірусу у Фінляндії, повідомляє ECDC. Однак спалах підкреслює постійну загрозу, яку становить H5N1, і важливість заходів епідеміологічного нагляду і контролю.  

«Якщо H5N1 інфікує ссавців, він може викликати серйозні захворювання. Можлива адаптація, ймовірно, турбує всіх науковців, які знайомі з ним», — сказав вірусолог Крістіан Дростен. Загалом він вважає, що світ недостатньо підготовлений до наступної можливої пандемії.

Нещодавно з'явилися повідомлення про зараження корів пташиним грипом, особливо в США. У деяких випадках у зразках молока хворих тварин було виявлено високе вірусне навантаження. Крім того, третій випадок пташиного грипу був зафіксований у людини в США наприкінці травня після контакту з коровами. Вперше були виявлені більш типові симптоми гострого респіраторного захворювання, такі як кашель, повідомляє американський орган охорони здоров'я CDC. 

Як і грип у людей, пташиний грип викликається вірусами грипу А, але різними підтипами. Наразі це найбільша хвиля пташиного грипу з усіх коли-небудь задокументованих, що охопила майже весь світ і зачепила також Європу. Збудник переважно вражає птахів, але також був виявлений у багатьох ссавців, включаючи котів, ведмедів і тюленів.

Зараження людей досі відбувалося лише спорадично. Однак медичні експерти попереджають про небезпеку адаптації вірусу до людини і передачі його від людини до людини. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) все ще вважає ризик передачі вірусу від корів до людини низьким. Однак організація закликає до підвищення обізнаності про можливі інфекції.

Нещодавно Європейська комісія закупила 665 000 доз спеціальної вакцини. Вона призначена, наприклад, для працівників птахофабрик і ветеринарів, які мають особливо високий ризик контакту з пташиним грипом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.