Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Вдруге після Великого голоду: населення Китаю рекордно скорочується через наслідки COVID-політики

Вдруге після Великого голоду: населення Китаю рекордно скорочується через наслідки COVID-політики

Смертність зросла, а кількість народжень упала, прискоривши демографічні зміни.

3 хв на прочитання19 Січня 2024, 21:46
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Населення Китаю скорочувалося більш швидкими темпами в 2023 році, оскільки народжуваність впала до рекордно низького рівня. Це прискорило демографічний зсув, що створює довгострокові проблеми для уряду, який уже бореться з тиском дефляції і кризою нерухомості. Про це розповідає Bloomberg.

Згідно з даними, опублікованими китайським Національним бюро статистики, кількість населення другої за величиною економіки світу скоротилася другий рік поспіль більш ніж на 2 млн до 1,41 млрд осіб у 2023 році. Це падіння більш ніж удвічі перевищило показник 2022 року, коли населення Китаю скоротилося вперше з 1961 року — останнього року Великого голоду під час правління тодішнього лідера Мао Цзедуна.

Кількість смертей зросла до 11,1 млн, що майже на 700 тис. більше, ніж торік, і є найвищим показником із 1960 року. Бюро не розбиває смертність за причинами, але, ймовірно, смертельні випадки, пов'язані з COVID-19, сприяли зростанню після того, як влада раптово припинила суворі заходи боротьби з пандемією в грудні 2022 року, що призвело до вибуху інфекцій.

Падіння народжуваності може створити більше проблем для економіки Китаю, яка досягла офіційного показника зростання торік, але залишається під впливом таких факторів, як слабкий внутрішній попит і довіра.

Старіння населення і зниження народжуваності «призведе до структурних змін в економічному зростанні, особливо в споживанні», сказав Шен Мен, керуючий директор пекінського інвестиційного банку Chanson & Co.

«Досі не було комплексної політики розвитку, спрямованої на ці сфери», — зазначив він.

У 2023 році народилося 9,02 млн немовлят, що є найнижчим показником із моменту заснування КНР у 1949 році. Кількість новонароджених неухильно знижується з 1960-х років. Зростання у 2016 році після того, як уряд пом'якшив політику народження однієї дитини, виявилося нетривалим, а подальші заходи, спрямовані на збільшення народжуваності, не змогли зупинити падіння.

Китай намагається зупинити падіння народжуваності, котре може призвести до скорочення чисельності робочої сили, яка є рушійною силою економічного зростання та джерелом фінансування пенсійних систем.

Для Китаю швидке старіння суспільства принесе додаткові труднощі в економіці, яка й так слабшає, частково зашкодивши довгостроковому попиту на житло. Уряд також може зіткнутися з труднощами у фінансуванні своєї недофінансованої національної пенсійної системи.

У відповідь на старіння населення Пекін у понеділок оголосив про план так званої «срібної економіки», яка оцінюється в трильйони доларів і спрямована на обслуговування літніх людей, які потребують різноманітних послуг — від доставки їжі до розваг і будинків для літніх.

За даними Національної комісії з охорони здоров'я Китаю, наприкінці 2022 року кожному п'ятому з 1,4 млрд жителів материка буде 60 років і більше, а через десять років цей показник перевищить 30 %.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання3 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost