Догори
Дати відгук

Вчені знайшли спецію, яка шкодить печінці: дослідження

Лікарі повідомили як мінімум про 12 випадків

1 хв на прочитання19 Квітня 2023, 23:50
Поділитись:

У Національному інституті органів травлення США заявили, що ця спеція може фатально пошкоджувати тканини печінки.

Лікарі повідомили як мінімум про 12 випадків ураження печінки, пов’язаних із куркумою.

Як приклад наводять випадок 49-річної жінки без особливих проблем зі здоров’ям, яка зіткнулася з нестримним блюванням через щоденний прийом куркуми. Крім того, у пацієнтки пожовтіли білки очей та шкіра, що є характерною ознакою пошкодження печінки. Це підтвердили аналізи.

За даними, подібні випадки було зафіксовано у різних лікарнях. При цьому всіх постраждалих поєднувала пристрасть до куркуми, яку вони вживали щодня. Ця харчова звичка призвела до трьох однакових симптомів у всіх пацієнтів — блювота, біль в животі та пожовтіння білків очей.

Як було встановлено, печінка таких пацієнтів перестала обробляти білірубін – речовину, що утворюється при природному розпаді еритроцитів.

Водночас у матеріалі сказано, що більшість людей спокійно вживають куркуму без будь-якого негативного впливу на організм. Як уточнюється, це пов’язано з відмінностями у генетиці у різних людей. У пацієнтів з проблемами був відсутній фермент, що переробляє куркуму, тому спеція почала отруювати їхній організм.

Також дослідники попередили, що може бути небезпечною суміш куркуми та чорного перцю.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.