Догори
Дати відгук

Вчені вивчили феномен острова в Середземному морі, жителі якого не хворіють на COVID

Навесні 2020 року на острові не було розпорядження дотримуватися соціальної дистанції або будь-яких карантинних заходів.

2 хв на прочитання21 Січня 2021, 16:33
Поділитись:

Вчені вивчили таємницю італійського острова Джильйо, жоден із мешканців якого не захворів коронавірусом. Результати дослідження опубліковані на порталі medRxiv.

Острів площею 24 кв. км розташований у Середземному морі біля узбережжя Тоскани, входить до складу Тосканського архіпелагу. Архіпелаг — територія, що охороняється, на ньому створено національний парк Італії, найбільший морський парк у Середземномор'ї. Острови в основному з кристалічних гірських порід, на них ростуть сади та виноградники. Архіпелаг популярний у туристів.

Жоден із мешканців Джильйо не захворів на COVID-19, хоча на острів неодноразово приїжджали заражені люди з материка, а місцеві не дотримувалися соціальної дистанції!

Туристи тісно контактували з місцевими, що, однак, не привело до поширення захворювання. Паром ходить на острів двічі на день, доставляючи кожен раз приблизно 10 осіб із континенту. Маленький острів — це замкнуте середовище, а щільність населення в його селищах мало не найвища в країні. Навесні 2020 року на острові не було розпорядження дотримуватися соціальної дистанції або будь-яких карантинних заходів.

Вчені з Міланського університету з 29 квітня до 3 травня провели велике  дослідження, щоб зрозуміти причину стійкості остров'ян до коронавірусу. Автори прагнули виявити антитіла до SARS-CoV-2 і безсимптомні випадки, якщо такі є. В експрес-тестуванні взяли участь усі дорослі жителі трьох головних населених пунктів острова (634 людини) і 89 приїжджих.

Антитіла IgM виявили тільки в одного чоловіка, який прибув на Джильйо в кінці весни і переносив захворювання безсимптомно. Ще у двох осіб, у яких раніше був позитивний ПЛР-тест, знайшли антитіла IgG. Серед зразків слини не було жодного позитивного результату.

Вчені пояснюють дивовижний факт двома причинами. По-перше, це найчистіше повітря. Відсутність забруднюючих домішок могло зіграти вирішальну роль у тому, що інфекція не поширилася. Друга — це можлива наявність у всіх жителів острова перехресного імунітету до близькоспорідненого ендемічного патогену. Ця причина здається дослідникам найбільш реальною. Перехресний реактивний імунітет відіграє важливу роль у боротьбі з інфекцією. Імунітет місцевих до SARS-CoV-2 цілком міг бути опосередкований клоном Т-лімфоцитів CD4, що реагує на антигени ендемічних коронавірусів, які спричиняють застуду.

Автори планують провести ще один раунд серологічного скринінгу в майбутньому, в розпал туристичного сезону, коли тисячі туристів будуть відвідувати острів, а також більш детально вивчити особливості мікроклімату острова.

Відомо, що у Німеччині зафіксований перший випадок смерті від повторного зараження COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитаннягодина тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання3 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання4 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання5 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання6 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання6 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання8 годин тому