Вчені розповіли, чому вживання картоплі не шкодить серцю
картопля нібито збільшує ймовірність кардіометаболічних хвороб
Поширена думка деяких фахівців про те, що картопля небезпечна для здоров'я, не підтвердилася. Вчені встановили, що картопляна дієта, навпаки, може бути корисною.
У картоплі багато корисних поживних речовин, включаючи вітаміни і мінерали, але зазвичай дієтологи чомусь радять їсти якомога менше картоплі або зовсім виключати її з раціону. Зазвичай це пов'язують із тим, що картопля нібито збільшує ймовірність кардіометаболічних хвороб, тобто серцево-судинних патологій та діабету.
Але вчені з університету Бостона в ході метааналізу, що охопив понад 350 000 осіб, це спростували. Вони досліджували, як картопля впливає на здоров'я людини, якщо вона є частиною звичайного раціону. Виявилося, що жодного ризику кардіометаболічних хвороб картопля не підвищує. Причому як у смаженому, так і у вареному вигляді. Більше того, у деяких випадках включення картоплі до раціону навіть приносило користь.
З'ясувалося, що чим частіше люди вживали картоплю, тим більше було в їхньому раціоні інших фруктів та овочів, часом на 25% більше. Отже, вони найчастіше відповідали у своєму харчуванні тим рекомендаціям, що дають дієтологи. Це дослідження почалося ще 1971 року, тому воно охопило величезний обсяг інформації та є вичерпним.