Вживання вина замість пива або міцніших алкогольних напоїв корисніше для здоров'я. Дослідники навіть припустили, що саме цей напій зменшує ризик передчасної смерті. Це довели вчені з Університету Глазго, повідомляє журнал BMC Medicine.
Якщо, регулярно вживають міцні спиртні напої люди на 25 % частіше йшли з життя передчасно з якихось причин і на 31 % частіше вмирали від серйозних серцево-судинних ускладнень, у порівнянні з тими, хто вживав вино. Нарешті, у любителів міцних напоїв ризик цирозу печінки був на 48 % вище.
До таких висновків прийшли дослідники оцінивши здоров'я понад 300 000 жителів Великобританії. Відзначимо, що здоров'я любителів вина автори дослідження порівнювали ні із самопочуттям непитущих, а з тими, хто вживав інші алкогольні напої. Отже, вино хоч і є більш здоровим напоєм, ніж пиво або, наприклад, горілка, але тверезість, цілком можливо, набагато корисніше, ніж вживання будь-якого алкоголю взагалі. Спостереження також показали, що якщо люди випивають спиртні напої разом із вживанням їжі, то ризик передчасної смерті зменшується на 10 %.
Якщо людина розтягує якусь дозу спиртного на чотири дні, то у неї ймовірність піти з життя завчасно зменшується на 9 %, порівняно з тими, хто випиває ту ж кількість протягом одного або двох днів.
Раніше ми розповідали, коли навантаження та тренування у спортклубі небезпечні для здоров'я.