Догори
Дати відгук

Вчені пояснили, чи правда, що сіль продовжує життя

Вчені зібрали дані про споживання натрію по всьому світу – у 181 країні.

2 хв на прочитання30 Березня 2023, 16:00
Поділитись:

Вважається, що солоне лише шкодить здоров’ю. Але що про це свідчить наука?

В Інтернеті можна знайти безліч різної інформації. У тому числі, що сіль настільки корисна для здоров’я, що може збільшити тривалість життя. Але що ж свідчать наукові дослідження?

Взагалі нам зазвичай солона їжа здається смачнішою, пише ukrhealth.

 І цьому є два пояснення. Перше – сіль сприяє тому, що у травному тракті виділяються різні рідини та з’являється апетит. Друге – вона загалом покращує смак їжі, оскільки входить у реакцію з певними речовинами, які у ній.

Але що щодо впливу солі на тривалість життя людини?

Є одне дослідження, результати якого показують, що люди, які вживають солоні продукти, живуть довше. Вчені зібрали дані про споживання натрію по всьому світу – у 181 країні. Виявилося, що на кожен грам збільшення середнього споживання натрію на добу очікувана тривалість життя з народження стає більшою на 2,6 року. Що ж до очікуваної тривалості активного життя 60 років, вона збільшується на 0,3 року.

Але це зовсім не означає, що багато солі дозволить вам прожити довше. Вся справа в тому, що вище дослідження має наглядовий характер.

Більше того, як показують останні наукові роботи Школи громадського охорони здоров’я Гарвардського університету, чим більше солі в раціоні людини, тим вища ймовірність ранньої смерті від усіх причин. І тривалість життя, навпаки, від солі скорочується. Це стало відомо після проведення опитування серед понад 500 тисяч осіб, вік яких складав від 40 до 69 років. Спостерігали за учасниками дев’ять років.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я