Вбивці печінки: ці п’ять продуктів краще прибрати з раціону

3 хв на прочитання13 Лютого 2022, 08:00

Епізодично вживати щось із цього переліку можна, але захоплюватися не варто.

Навіть якщо жодних порушень у роботі печінки немає, ставитися до цього органу потрібно досить дбайливо, адже він виконує функцію фільтра в нашому організмі, бере участь в обміні речовин та травленні. Порушення роботи печінки виявиться неприємними симптомами та поганим самопочуттям.

Деякі продукти, які ми їмо щодня, можна назвати вбивцями печінки, хоча про їхній вплив на печінку більшість із нас і не замислюється. Cosmopolitan зібрав невеликий список найнебезпечніших продуктів для печінки. Звичайно, якщо епізодично їсти щось із цього переліку, на печінці це ніяк не позначиться, але регулярне та часте вживання таких продуктів може призвести до плачних наслідків.

Картопля фрі. Саме її часто подають у фастфуді і в багатьох кафе як найпростіший гарнір. Печінка бере участь у перетравленні жирів: вона розщеплює їх, перетворюючи на енергію. Але споживання завеликої кількості жирних продуктів (а картопля фрі належить до цієї категорії) може сильно збільшити навантаження на печінку. Це призведе навіть до того, що всередині самої печінки будуть накопичуватися жирові відкладення. Це відбувається при неалкогольній жировій хворобі печінки — стані, при якому в печінці розвивається запалення, а вона перестає нормально працювати.

Ковбаса. Салями, пепероні та інші копчені ковбаси виглядають дуже апетитно, але назвати такі продукти корисними складно. У них міститься не найкорисніше для організму перероблене м'ясо, а також багато насичених жирів, які шкодять печінці та організму загалом.

Алкоголь. Однією з основних функцій печінки є виведення токсинів. Алкоголь належить до цієї категорії. Надмірне споживання того, що печінці доведеться виводити, призведе до того, що цьому органу доведеться працювати надто інтенсивно. Алкоголь ушкоджує тканини печінки, вона заміщується сполучною тканиною, яка всі ці необхідні функції виконувати не здатна. Виникає фіброз, а потім і цироз печінки.

Цільне молоко. Занадто жирне молоко теж може зашкодити печінці — через насичені жири, які є в таких продуктах у великій кількості. Їхній надлишок теж може зашкодити печінці, а якщо з нею і так є якісь проблеми — посилити їх. Краще переключитися на молоко з помірним або низьким умістом жиру, яке не менш смачне, але набагато корисніше для печінки.

Морозиво. Звичайне морозиво, як правило, містить досить багато цукру, а також насичених жирів. Підсумок — все те ж надмірне навантаження на печінку. Морозиво в спекотний день або під час вечірки є припустимим, але об'їдатися цим продуктом не варто.

Тим часом лікарі розповіли про один з основних побічних ефектів від вживання білого вина замість червоного.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: