Вагітність викликає сильніші зміни в мозку, ніж вважалося раніше — дослідження

2 хв на прочитання5 годин тому
Изображение создано ШІ

Деякі зміни зберігалися протягом двох років після пологів.

Вагітність веде до довгострокового зменшення обсягу сірої речовини у мозку жінки. Це з'ясували американські науковці під час нового дослідження. Результати опубліковані у журналі Nature Neuroscience, розповідає «Дзеркало».

Фахівці з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі спостерігали за однією пацієнткою за три тижні до зачаття, під час вагітності після процедури ЕКЗ (екстракорпорального запліднення) та ще два роки після пологів. То була здорова 38-річна жінка.

Мозок випробуваної вимірювали за допомогою магнітно-резонансного томографа за три тижні до зачаття, кілька разів у різні періоди вагітності й у перші два роки після народження дитини.

До дев'ятого тижня вагітності автори дослідження виявили «повсюдне зменшення об'єму сірої речовини та товщини кори головного мозку», особливо в таких областях, які пов'язані з соціально-пізнавальними функціями. Науковці пояснили, що сіра речовина є важливою мозковою тканиною, яка контролює відчуття й такі функції, як мовлення, мислення та пам'ять. Тим часом товщина кори мозку зменшується протягом усього життя.

Водночас сканування показало, що у пацієнтки збільшився об'єм спинномозкової рідини, а також стала ціліснішою мікроструктура білої речовини. Дослідники пояснили це тим, що у майбутньої матері підвищився рівень гормонів прогестерону й естрадіолу. Вони нагадали, що спинномозкова рідина допомагає забезпечити харчування та захист мозку, а біла речовина допомагає повідомляти й обробляти інформацію.

Зазначається, що деякі зміни (наприклад, зменшення об'єму та товщини кори мозку) зберігалися протягом двох років після пологів. Інші ж зміни через два місяці після пологів уже поверталися до значення, якими були до вагітності.

Автори дослідження додали, що ці результати допоможуть краще зрозуміти нейронні зміни, пов'язані з вагітністю, а також можуть бути корисними для підтримки психічного здоров'я жінок у період вагітності та пологів.

При цьому вони поки що не можуть розповісти, які функціональні наслідки спричиняють ці зміни. Це вивчать під час подальших досліджень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: