Догори
Дати відгук

В ЄС хочуть із 2025 року заборонити зубні пломби, що містять ртуть. Стоматологи проти

Наразі такі пломби заборонені лише для дітей віком до 15 років, а також для вагітних і жінок, що годують груддю.

2 хв на прочитання16 Лютого 2024, 20:43
У майбутньому зубні порожнини в ЄС будуть заповнюватися іншими матеріалами, а не амальгамою. Фото: Science Photo Library/PASIEKA/Getty Images У майбутньому зубні порожнини в ЄС будуть заповнюватися іншими матеріалами, а не амальгамою. Фото: Science Photo Library/PASIEKA/Getty Images
Поділитись:

Національна асоціація стоматологів обов'язкового медичного страхування (KZBV) розкритикувала рішення Європейського Союзу заборонити зубні пломби, що містять ртуть, із 2025 року. Про це розповідає Die Zeit.

«Припинення використання зубної амальгами значно ускладнить надання медичної допомоги, особливо вразливим групам пацієнтів», — заявив генеральний директор KZBV Мартін Хенджес.

Альтернативні матеріали, «підкріплені достатніми доказами», наразі доступні не для всіх форм лікування. За словами Хенджеса, необхідні подальші дослідження, щоб заповнити цю прогалину в знаннях. Однак це, ймовірно, займе роки. Ртуть використовується для амальгами.

Минулого тижня Європейський парламент та країни-члени ЄС погодили нові рекомендації. Згідно з ними, зубні пломби, що містять ртуть, будуть повністю заборонені в ЄС з 2025 року. Це має на меті захистити пацієнтів від шкідливого впливу ртуті. Винятки можливі, якщо стоматолог вважає таку пломбу абсолютно необхідною, наприклад, через медичні причини.

При правильному використанні амальгама не становить жодних ризиків для здоров'я, каже Хенджес. Окрім того, в Німеччині практично виключена небезпека для довкілля, оскільки в країні запроваджені широкі заходи безпеки.

«Можна сказати, що амальгама є найстарішим, найбільш дослідженим стоматологічним матеріалом і зноситься без будь-яких проблем у переважній більшості випадків», — сказав Хенджес.

Незважаючи на безртутні альтернативи, за даними Європарламенту, близько 40 т ртуті все ще використовується для виготовлення зубної амальгами в ЄС щороку. Наразі такі пломби заборонені лише для дітей віком до 15 років, а також для вагітних і жінок, що годують груддю.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.