Догори
Дати відгук

В Україні підтвердили випадок паралічу у дитини: де, коли та кому варто вакцинуватися від поліомієліту

Випадок паралічу був зафіксований у 1,5-річної дитини з Рівненської області.

2 хв на прочитання07 Жовтня 2021, 12:34
Вакцинація Вакцинація
Поділитись:

Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2-го типу (Sabin 2), повідомляє МОЗ.

Перші симптоми проявились 1 вересня, вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню із симптомами парезу нижніх кінцівок. Випадок зареєстрували як підозру на поліо — гострий в’ялий параліч і забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин. У Рівненській області вже працює команда епідеміологів і вірусологів Національного Центру громадського здоров’я МОЗ України, обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Вони роблять кроки з реагування на епідзагрозу: пошук контактних осіб, збір та аналізи їхніх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи, тощо.

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Хто може захворіти

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина та дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми

У більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Де, коли та кому варто вакцинуватися?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

  • 1 доза — 2-й місяць життя дитини.
  • 2 доза — 4-й місяць.
  • 3 доза — 6-й місяць.
  • 4 доза — 18-й місяць.
  • 5 доза — 6 років.
  • 6 доза — 14 років.

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори з Національною службою здоров’я України.

Нагадаємо, на кисень для хворих COVID-19 уряд виділить 400 мільйонів гривень.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.