Догори
Дати відгук

В Україні проводять акцію «Амброзія — небезпечна рослина»

Що потрібно знати про амброзію — чому вона небезпечна.

3 хв на прочитання11 Травня 2021, 18:26
Амброзія є дуже отруйною рослиною Амброзія є дуже отруйною рослиною
Поділитись:

Всеукраїнська екологічна ліга (ВЕЛ) проводить акцію «Амброзія — небезпечна рослина». Про це повідомляє сайт ВЕЛ.

«Полинолиста амброзія — це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20–180 см. Засмічує посіви різних культурних рослин, росте на узбіччях доріг, біля будинків і смітників, на пустищах, старих кладовищах, відвалах різних порід, залізничних насипах, у місцях, де порушено ґрунтовий та рослинний покрив (новобудови, довгобуди) або завезено новий ґрунт з інших місць, у долинах річок тощо. Заселяє погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони», — йдеться у повідомленні.

Що потрібно знати про амброзію?

Діапазон пристосування цієї рослини дуже великий, а людина своєю недбалістю та безгосподарністю створює найсприятливіші умови для інтенсивного її розмноження.

Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні-вересні, легко обсипається, засмічуючи ґрунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10–15 років, за сприятливих умов — до 30–50 років. Наприкінці квітня — початку травня насіння дружно проростає.

Амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і характеризується великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не лише культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки та площі. Надмірно висушує та виснажує ґрунт.

Цвіте амброзія із середини серпня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина є дуже небезпечною: пилок спричинює в людей алергію (підвищення температури, сльозотеча, кон’юнктивіт, погіршення зору, набряк легенів). Медики називають це захворювання амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Слід додати, що в цей період від пилку амброзії страждають астматики, в яких загострюються напади бронхіальної астми.

На поширення захворювання можуть впливати погодні умови: спека, сильний вітер тощо. Ефективних ліків поки що не створено. Єдиний вихід — поводитися дуже обережно, поки вона квітне. Потрібно відмовитися від поїздок за місто, за можливості не виходити з дому у спеку та у вітряну погоду, для прогулянок обирати похмурі та дощові дні. Слід натягнути на вікна марлеві сітки, постійно їх змочувати та міняти декілька разів на день. На вулиці рекомендується користуватися сонцезахисними окулярами. Повернувшись додому, треба прийняти душ, промити ніс та очі.

З огляду на зазначене, стає зрозумілим, що знищення амброзії полинолистої як карантинного бур’яна можливе лише в межах загальної комплексної системи боротьби з бур’янами в культурних посівах.

Система заходів, як складова загального агротехнічного комплексу прийомів із вирощування сільськогосподарських культур, передбачає застосування різних методів: карантинних, агротехнічних, механічних і хімічних:

  • запобіжні заходи: ретельне очищення посівного матеріалу від насіння амброзії, лущення стерні, періодична глибока оранка, досходова культивація;
  • суворий карантинний контроль: виявлення карантинних бур’янів шляхом обстеження всіх земельних угідь і складання карти їх поширення, а також визначення необхідних методів боротьби;
  • механічні заходи: проведення регулярних рейдів приватними садибами, підприємствами та установами для виявлення осередків поширення амброзії, знищення рослини до початку цвітіння: скошування, виривання (починаючи з ранньої весни) та компостування, щоб не дати можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується лише насінням;
  • хімічні заходи: контроль правильності застосування хімічних заходів у великих господарствах особами, які мають спеціальну фахову освіту.

Вести боротьбу з цією злісною карантинною рослиною мають санепідемстанція, карантинна служба, адміністративно-технічна інспекція, квартальні комітети, підприємства, навчальні заклади, громадськість.

Нагадаємо, що українцям розповіли, чим небезпечні штучні квіти на кладовищі. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора