Догори
Дати відгук

В Україні очікують нового стрибка цін на соняшникову олію: аграрії назвали приблизну вартість

Експерти прогнозували подешевшання після збору нового врожаю. І помилилися.

2 хв на прочитання01 Жовтня 2021, 20:00
Олія Олія
Поділитись:

Попри гарні врожаї насіння соняшнику, зібрані українськими аграріями, ціни на соняшникову олію залишаються такими ж високими. Ба більше, виробники готуються до нового подорожчання. Про це розповідає https://biz.today.ua.

На жаль, прогнози економічних експертів щодо зниження вартості соняшникової олії в Україні після збору нового врожаю соняшнику не виправдалися. Продукт залишається дорогим і недоступним для величезного числа українських споживачів.

Не справдилися також прогнози про зростання світового виробництва олійних у 2021–2022 роках, що мало призвести до зниження цін. Причиною стало зменшення обсягів виробництва ріпаку, тому рапсова олія дорожчає та не дає знижуватися цінами на інші види рослинних олій. Брак пропозиції на світовому ринку ріпакової олії збільшує попит на соняшникову олію, а відповідно провокує її подорожчання.

Все це означає, що українцям найближчим часом не варто сподіватися на зменшення вартості соняшникової олії. Традиційного сезонного здешевлення не відбулося також з тієї причини, що виробники не поспішають виставляти на продаж соняшникову олію нового врожаю, оскільки очікують нового стрибка цін, як у 2020 році.

Причиною виникнення дефіциту соняшнику на внутрішньому ринку для закупівлі переробниками і трейдинговими компаніями стало те, що у Дніпропетровській і Запорізькій областях через погодні умови довелося зупинити кампанію зі збирання соняшнику. Саме цей дефіцит став причиною того, що ціни на соняшникову олію зараз підвищуються.

В кінці минулого тижня виробники озвучили ціни на рівні 18,3–18,7 тис. грн за тонну на умовах FCA і 18,7–19,5 тис. грн за тонну з доставкою на завод.

Переробники своєю чергою не поспішають купувати олійні, а аграрії дедалі частіше замовляють послугу «безкоштовного зберігання».

Крім того, соняшник продовжує дорожчати через планомірне підвищення вартості кінцевого продукту — соняшникової олії.

За рік вартість соняшникової олії зросла вдвічі. Ще влітку експерти прогнозували, що літр соняшникової олії в магазинах до кінця року буде коштувати 100 грн. На сьогодні пляшка олії в магазинах коштує від 50 до 75 грн.

Також ми розповідали, що Україна стала лідером із постачання картоплі у Білорусь.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.