Догори
Дати відгук

В Україні можуть змінити кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків

У ВРУ пропонують ввести кримінальну відповідальність за підробку дієтичних добавок та імунологічних препаратів.

1 хв на прочитання17 Грудня 2020, 12:21
Pixabay Pixabay
Поділитись:

Комітет з питань здоров’я нації  ВРУ хоче поширити кримінальну відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів на всю медичну продукцію. Про це на особистій Facebook-сторінці повідомив голова комітету Михайло Радуцький. 

За його словами, за час пандемії коронавірусу  збільшилась кількість випадків продажу підроблених  імунологічних препаратів, лікарських косметичних засобів, домішок до харчових продуктів, дієтичних добавок, медичних виробів та реагентів для лабораторних досліджень.

"Притягнути фальсифікаторів до відповідальності складно, адже  Кримінальний кодекс України передбачає покарання лише за підробку ліків. Ми хочемо виправити цю законодавчу прогалину та перекрити шахраям можливість підробляти всі товари медичного призначення", - сказав Радуцький. 

Якщо законопроєкт підтримають народні обранці у сесійній залі, то за фальсифікацію усіх медичних засобів винна особа отримає  від 5 до 8 років позбавлення волі. Уникнути кримінальної відповідальності зможе лише людина, яку вперше спіймали на розповсюдженні фальсифікату, яка не є організатором злочину.

Також Комітет з питань здоров’я нації пропонує  запровадити штрафи для фальсифікаторів від 5 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів. Це від 85 тис. грн до 170 тис. грн.

Як стало відомо раніше, вже незабаром Україну може наводнити фальсифікована вакцина проти коронавірусу. Адже зараз це дорогий препарат, який чекають найбільше. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost