Догори
Дати відгук

В Одесі скликають екстрену комісію через танкер Делфі

2 хв на прочитання26 Липня 2020, 16:04
Поділитись:

Голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що на сьогодні заплановано скликання екстреної комісії, яка має вирішити, що робити з танкером Делфі. Про це чиновник написав у Facebook.

«Адміністрація морських портів України має негайно отримати право на ліквідацію цього брухту з акваторії Одеси, а судновласник має відмовитись від права на підйом судна та передати повноваження АМПУ. Для цього завтра (26 липня) я скликаю екстрену позачергову комісію з надзвичайних ситуацій в Одеській ОДА. Безапеляційно, АМПУ в найкоротші терміни повинна взяти на себе реалізацію ліквідації та прибирання танкера з міського пляжу», - написав він.

Куций також пообіцяв оприлюднити план підйому судна уже найближчими днями.

GreenPost повідомляв, що судно Делфі, яке пливло під прапором Молдови, 22 листопада 2019 року було зірване з якоря штормом. Воно дрейфувало у напрямку берега та сіло на мілину поблизу Одеси. Оскільки "Делфі" був танкером, то перший витік нафти з нього стався відразу ж. Вміст нафтопродуктів у воді поблизу тоді перевищував гранично допустимі показники у 53 рази.

У січні 2020 року в Держекоінспекції повідомили, що нададуть Адміністрації морських портів України (АМПУ) юридичну можливість прибрати судно. В АМПУ тоді говорили, що вони можуть розпочати заходи з прибирання, якщо отримають або припис від екоінспекції про пряму загрозу довкіллю чи життю і здоров’ю людей або рішення суду, або відмову власника від свого майна. За підрахунками АМПУ, підняття судна мало б зайняти три місяці. Відколи судно затонуло минуло сім місяців.

За танкер згадали лише тоді, коли з нього знову потекло паливо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost