Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • В НПП «Тузлівські лимани» заявили про відсипку будівельних матеріалів на пляж

В НПП «Тузлівські лимани» заявили про відсипку будівельних матеріалів на пляж

Заяву про злочин направлено до поліції.

3 хв на прочитання06 Березня 2021, 20:12
В НПП «Тузлівські лимани» заявили про відсипку будівельних матеріалів на пляж. Фото І.Вихристюк В НПП «Тузлівські лимани» заявили про відсипку будівельних матеріалів на пляж. Фото І.Вихристюк
Поділитись:

На берегову лінію Чорного моря, яка  є територією Національного природного парку «Тузлівські лимани», здійснюється відсипка будівельних матеріалів та будівельного сміття. Про це  повідомила у Фейсбуці директорка парку Ірина Вихристюк.

За словами Вихристюк, почалося все із самовільної забудови:  у 2014-15 році тут звели 3-х поверхову будівлю, самовільно пробуривши свердловину, спорудивши паркан, захопивши більше гектара території пляжу.

"Жодна контролююча структура не могла зупинити цього нахабного загарбника. З часом, за чималі хабарі, через чорних реєстраторів, він "легалізує" будівлю...  Держекоінспекція і прокуратура і ДАБІ і Держгеокадастр визнали, що  діяльність забудовника самочинна, що вона підпадає під статті кримінального кодексу і навіть є постанова про знесення будівлі", - пише Вихристюк.  

Екологиня заявляє, що  перший поверх будівлі   являє собою виробниче приміщення - потужні холодильні камери та підсобні приміщення, в яких у 2015 році прокуратура виявила величезну кількість камбальних сіток, які використовувались для браконьєрського вилову в Чорному морі. У 2015 р. було захоплено ще одну чималу ділянку пляжу (біля 2 га), збудовано канал, через який упродовж 5  років здійснюється незаконний вилов водних біоресурсів.

Директорка нацпарку зауважує, що   канал негативно вплинув на берегову лінію - пляж Лебедівки: "Канал виконує функцію воронки і величезні об'єми піску з пляжу через канал виноситься в лиман Бурнас формуючи пересип в лимані. Далі - більше - замулений канал постійно розчищають, формують канал, щоб риба йшла в пастку. І знову - незаконні роботи".

Наразі, щоб не розмивало паркан   і не руйнувалася будівля, забудовник планує укріпити берег. Робить це без обгрунтування,  проекту чи висновку Оцінки впливу на довкілля.

"Упродовж декількох днів на пляж, на берегову лінію Чорного моря здійснюється відсипка будівельних матеріалів та будівельного сміття. Частина з них складується на земельній ділянці біля будівлі забудовника Могильникова. Будівельні матеріали та сміття доставляються по території піщаного пересипу (пляж) на великовантажних автомобілях марки «Mercedes-Bez» держ. номер ВН 9414 МТ та «Маn» держ. номер ВН 2601 ОВ. Зазначені роботи проводяться під керівництвом Ненько Бориса, який разом з невідомими особами чинили спротив поліції під час зупинки транспорту. Два дні тому, поліцейські опечатали техніку. Але наразі все знову працює, під керівництвом Ненько та під охороною",- деталізує жінка.

В НПП «Тузлівські лимани» будь-яких повідомлень від замовника чи виконавця робіт, а також будь-яких дозвільних документів на проведення таких робіт немає. 

За словами директорки нацпарку, заяву про злочин (за ст.252, ст 236, ст197 ККУ) направлено до поліції.

Днями ми писали про те, що на Одещині намагаються забудувати пляж нацпарку.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко