В новому році зросте ціна на хліб і яйця, на відміну від гречки — експерт

3 хв на прочитання22 Грудня 2020, 10:27

Одна з причин подорожчання продуктів — сезонне підвищення цін.

В Україні помітно подорожчали продукти традиційного споживчого кошика. І причини тут не тільки у підготовці до новорічних свят. Що саме вплинуло на зростання цін на продукти харчування та чи дорожчатимуть фрукти та овочі, хліб, олія, цукор і яйця,  розповів економіст Олексій Кущ.

«Найбільше подорожчали яйця — майже вдвічі. Утім їх вартість буде зростати і надалі. На початку наступного року зросте вартість хліба. Причини — дорожчає газ, зростає мінімальна зарплата, вартість хлібобулочних виробів зросте на 20–30 %», — каже економіст у коментарі Gazeta.ua.

Утім, на інші основні продукти чекати різкого стрибка цін не варто.

«Олія майже вичерпала зростання ціни, може ще додати 2–3 гривні. Гречка подорожчала в 1,5 рази й вже дорожчати не буде. Молоко, цукор — аналогічно. Єдине, що стримує ціни — це відсутність дієвої соціальної політики. Рівень платоспроможності населення не підвищується. Це є своєрідним «якорем» для зростання цін», — розповів Кущ.

Одна з причин подорожчання продуктів — сезонне підвищення цін. За словами експерта, велику роль відіграє специфічний формат інфляції в Україні — біфляція, або подвійна інфляція.

«Наприклад, деякі товари, які залежать від кредитної активності чи інвестиційного попиту бізнесу, можуть навпаки дешевшати. Паралельно з цим вартість соціальних продуктів зростає. Це викривлює загальну картину й не дає точних даних щодо рівня інфляції», — пояснив економіст.

Він наголосив, що споживчий кошик українців не відповідає європейському стандарту споживання. Він більше схожий на азійський чи африканський, адже великий відсоток займають саме соціальні продукти харчування.

«Це товари, попит на які зростає зі зростанням ціни. Наприклад, борошно, сіль, олія, яйця, хліб, крупи, макарони. Цим користуються торговельні мережі. Вони з періодичністю від 3 до 6 місяців провокують цінові сплески на певні категорії товарів. Декілька місяців тому це була гречка, яка подорожчала у 1,5–2 рази. Зараз це яйця, вартість яких зросла з 2 гривень за штуку до 3–3,50», — каже Олексій Кущ.

Економіст зазначає, що певний вплив також мають зовнішні ринки, де ціни на певні продукти також зростають. Відсутність контролю з боку держави за соціальними товарами призводить до монопольного перекручування цін.

«Фактор внутрішнього врожаю міг би впливати на експорт сировини, якщо б держава регулювала експорт врожаю. Експортери вивозять практично всю сировину на зовнішні ринки: до останнього зернятка, до останнього літра олії. Якщо держава обмежуватиме експорт, внутрішній ринок не забезпечить потрібний рівень попиту і ціна впаде. Але внутрішній ринок не відіграє жодної ролі. Усе, що можна продати на ньому, буде продано, але по ціні не менше, ніж на зовнішніх ринках», — підсумував експерт.

До слова, названо три області, в яких цього року виробили найбільше молока.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: