Догори
Дати відгук

В нас не було ні якої реформи, був експеримент Супрун — Степанов

Також голова МОЗ розповів, про що йдеться в меморандумі МВФ стосовно медицини

2 хв на прочитання05 Червня 2020, 06:45
Поділитись:

Голова МОЗ висловив свою позицію стосовно медичної реформи в ефірі програми "Право на владу"

""Я вважаю, що в нас не було ніякої реформи. Був експеримент Супрун. Це було. А реформування медицини в нас не було", - заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Також міністр пояснив, про що йде річ у меморандумі МВФ стосовно медицини.

"Все що там записано стосується реформи фінансування, воно ні яким чином не розходиться з нашою позицією, яка є. Там не йде мова про реформу усієї системи охорони здоров'я... Дійсно, сам процес фінансування може відбуватися через Національну службу здоров'я. Але за чіткими критеріями, за ознаками, які не можуть знищувати медицину. Це не може закриватися лікарня, не можуть звільнятися через це фінансування наші медичні працівники. Не можуть бути тарифи, які ніхто не може пояснити, звідки вони взялися і за якою методикою вони були розраховані. Не можуть бути тарифи, які не покривають вартість лікування. Щоб медицина була безкоштовна, до якої ми всі звикли, за неї повинна платити держава... В меморандумі немає чітких застережень, які б нам не дали реформувати медицину", - розповів Степанов.

Крім того, міністр зазначив, що медицина не може існувати у тому вигляді, в якому вона зараз існує. Фінансування через медичну субвенцію не є правильним, тому його треба змінювати. 

"Наприклад, є туберкульозна або психіатрична служби. Вони не можуть фінансуватися так само, як районна лікарня... Є певні особливості, і для цього має бути чіткий мастер-план, яким чином воно може фінансуватися, і саме цим ми зараз займаємося... Я навряд чи схожий на людину, яка й далі буде експериментувати з українською медициною. Я 100% підкоряюся українським інтересам й більш нічому", - сказав Степанов.

Також очільник МОЗ повідомив, що онлайн-співбесіди з кандидатами на голову Національної служби здоров'я України, які проходили на цьому тижні, були лише попереднім добором. А конкурс на голову НСЗУ буде проводитися після закінчення карантину.

Тим часом, проти Степанова відкриють провадження за статтею "Диверсія".

Крім того, голова МОЗ розповів, чим займатимуться його нові заступники.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.