В Індії за порушення обіцянки одружитися чоловікам даватимуть до 10 років позбавлення волі

4 хв на прочитання12 Серпня 2024, 17:49
Протестувальники тримають плакати і вигукують гасла під час маршу за права жінок у Нью-Делі, Індія, 4 квітня 2019 року. Фото: Burhaan Kinu/Hindustan Times/Getty Images

Захистити жінок від ошуканців чи криміналізувати розставання?

Чоловікам, які обманом розривають обіцянки одружитися після сексу з жінкою, загрожує до 10 років ув'язнення, оскільки індійське законодавство бореться з поширеною, але часто ігнорованою формою сексуального насильства. Але новий закон також викликав запитання про те, як його застосовуватимуть, чи зможе він ефективно захистити жінок від сексуальної експлуатації і чи не загрожує він криміналізацією розриву стосунків. Про це розповідає CNN.

Уряд прем'єр-міністра Нарендри Моді запровадив новий кримінальний кодекс на початку липня, замінивши 164-річний кримінальний кодекс колоніальної епохи.

Стаття 69 нового закону передбачає кримінальну відповідальність за вступ у статеві стосунки з жінкою «шляхом обіцянки одружитися з нею без жодного наміру» або за допомогою «обманних засобів», таких як неправдиві обіцянки кар'єрного зростання чи одруження під вигаданим ім'ям.

Злочин карається позбавленням волі на строк до 10 років і штрафом.

Хоча закон є новим, сама концепція не є новою — багато жінок і раніше зверталися до суду з подібними справами, звинувачуючи чоловіків у тому, що вони втягують їх у сексуальні стосунки, роздаючи обіцянки одружитися.

Індійське суспільство загалом консервативно ставиться до сексу (з сильним акцентом на жіночій цноті) і часто обговорює питання дорогого приданого, що супроводжує шлюб. Тому дошлюбні та позашлюбні статеві стосунки для багатьох залишаються табу, а будь-яке припущення про непристойність може ускладнити жінці укладення шлюбу.

Суперечливі рішення

За старим кримінальним кодексом суди раніше вирішували, що секс під обманним приводом не відбувається за взаємною згодою, що призводило до засудження за зґвалтування.

Але судді виносили суперечливі рішення у справах про «обіцянку одружитися», і новий закон намагається вирішити цю проблему.

У 2019 році Верховний суд розглянув справу, в якій позивачка заявила про зґвалтування після тривалих романтичних і сексуальних стосунків із відповідачем, який згодом висловив застереження щодо одруження через кастові відмінності, про що детально йдеться в судових документах.

Кастова система Індії була офіційно скасована в 1950 році, але 2000-річна соціальна ієрархія досі існує в багатьох аспектах життя. Кастова система розподіляє індусів за категоріями при народженні, визначаючи їхнє місце в суспільстві, яку роботу вони можуть виконувати і з ким можуть одружуватися.

Чоловіка у справі 2019 року було виправдано, оскільки суд постановив, що порушена обіцянка відрізняється від неправдивої обіцянки одружитися: чоловік повинен був дати обіцянку, не маючи наміру виконувати її з самого початку. Оскільки жінка продовжувала стосунки, навіть знаючи, що існують перешкоди для одруження, це не вважається зґвалтуванням, постановив суд.

Однак того ж року Верховний суд Індії ухвалив інше рішення у схожій справі. Згідно з судовими документами, він залишив у силі обвинувачення у зґвалтуванні лікаря в центральному штаті Чхаттісгарх, який мав сексуальні стосунки з жінкою після того, як пообіцяв одружитися з нею, але потім порушив свою обіцянку й одружився з іншою жінкою.

Він був засуджений до 10 років ув'язнення і штрафу в розмірі 50 000 рупій (близько 600 доларів США).

Потенційні проблеми

Багато користувачів соціальних мереж висловлюють побоювання щодо можливого зловживання статтею 69 проти чоловіків. Окрім того, новий закон розмежовує випадки «обіцянки одружитися» та зґвалтування, але деякі юристи кажуть, що параметри все ще розмиті.

Деякі з них ставлять під сумнів те, як закон буде застосовуватися, стверджуючи, що буде важко довести обман і намір одружитися в суді.

«Як можна довести намір людини? У реальному світі, навіть якщо така ситуація трапиться, обвинувачений розповість про свої справжні наміри лише своїй довіреній особі, він не скаже про це жертві», — сказав Гопал Крішна, адвокат у Варанасі та юридичний координатор місцевої неурядової організації для жінок "Гурія Індія".

Танвір Сіддікі, юрист із Варанасі, додав, що за попереднім кримінальним кодексом жертви зґвалтувань, в тому числі у справах про «обіцянку одружитися», повинні були проходити медичне обстеження, яке більше не вимагається за новою категорією справ.

«Без цього як обвинувачення зможе довести, що жертва зазнала сексуальної експлуатації?» — сказав він.

Ба більше, закон переклав тягар доведення на жертву, повідомили експерти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: