В Арктиці зафіксовано перший випадок смерті моржа від пташиного грипу

2 хв на прочитання03 Травня 2024, 17:18
Зображення згенероване ШІ

Вірус уже вбив інших ссавців, включаючи морських левів і тюленів, а також завдав шкоди сільськогосподарським тваринам.

Перший випадок смерті моржа від пташиного грипу був виявлений на одному з норвезьких арктичних островів, повідомляє Guardian із посиланням на агентство «Франс Прес».

Морж був знайдений торік на острові Хопен на архіпелазі Шпіцберген, розповів Крістіан Лідерсен із Норвезького полярного інституту.

Тести, проведені німецькою лабораторією, виявили наявність пташиного грипу, сказав Лідерсен. Зразок був занадто малий, аби визначити, чи це був штам H5N1, чи H5N8.

«Це перший випадок, коли пташиний грип був зафіксований у моржа», — сказав Лідерсен.

Близько шести мертвих моржів були знайдені минулого року на островах Шпіцберген, приблизно за 1000 км від північного полюсу і на півдорозі між материковою Норвегією та північним полюсом.

Лідерсен не виключає, що деякі з них були хворі на пташиний грип.

Френк Вонг, молекулярний мікробіолог з Австралійської лабораторії здоров'я тварин CSIRO, сказав, що передача вірусу моржам викликає значне занепокоєння серед морських ссавців. За його словами, такі тварини, як морські леви і морські котики, раніше вже гинули від цієї хвороби.

Науковець говорить, що пташиний грип усе ще є «адаптованим до птахів вірусом», який передається птахами, такими як качки та гуси. Спорадичне зараження і поширення пташиного грипу серед ссавців, імовірно, відбувалося через те, що ссавці поїдали інфікованих мертвих птахів і жили в колоніях у тісному контакті з іншими тваринами.

Моржі, які можуть виростати до двох тонн, харчуються переважно рибою і молюсками, але іноді також споживають морських птахів.

Лідерсен зазначив, що важливо стежити за розвитком подій, оскільки моржі мають тенденцію групуватися разом у літні місяці, коли тане льодовий потік.

Також може існувати ризик, що білий ведмідь з'їсть труп інфікованого моржа.

З 2020 року пташиний грип завдає все більшої шкоди сільськогосподарським тваринам.

За даними американської влади, він уже вбив одного білого ведмедя на Алясці. Тисячі морських ссавців загинули від вірусів пташиного грипу в Південній Америці, за даними антарктичних дослідників.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: