Урядовці не захотіли підвищити зарплати медикам до 23 тисяч гривень, лікарі вийшли на Майдан (відео, фото)

2 хв на прочитання16 Грудня 2020, 15:49
Віс фото: Лівий берег

Близько сотні медпрацівників, які з’їхалися із усієї України, зібралися на Майдані Незалежності

Медиків знову обдурили: урядовці не захотіли підвищити зарплати медикам до 23 тисяч гривень, і в ухваленому напередодні бюджеті на медицину виділили 159  мільярдів гривень. Це при тому, що в МОЗ вимагали надати на медичну сферу 255 мільярдів.

Наразі відомо, що у Києві  медики  долучилися до протесту представників малого і середнього бізнесу. Близько сотні медпрацівників, які з’їхалися із усієї України, зібралися на Майдані Незалежності, щоб висловити своє невдоволення ухваленим напередодні бюджетом із незначним фінансуванням для медичної сфери.    Отримувати і далі жебрацьку зарплату київські лікарі не готові.

 

Працівники медицини різної ланки планують передати Кабміну, а пізніше і депутатам, звернення, з вимогою підвищення зарплат. Бо зараз отримують втричі менше обіцяних коштів.

« Степанов декларував – зарплатня 23 тисячі лікарям, 17 медсестрам і 11 молодшим медсестрам. Також у нас там є пункти, які зосереджені на покращенні умов праці медсестер, на покращення життя медсестер, але відповідно, якщо буде адекватна зарплата, то відповідно покращиться умови і відношення до роботи і бажання працювати» — розповіли учасниці мітингу.

Окремо говорять і про брак кисню в опорних лікарнях, які рятують хворих із корона вірусом.

«В нас залишилось кисню на 10 днів, що ми далі будемо робити, ми не знаємо», - каже одна із медиків, яка працює у медичній сфері вже 25 років, але зараз розмірковує, щоб змінити професію.  

Відомо, що  за Бюджетним кодексом, на медицину має йти не менше 5% ВВП. Проте міністр фінансів визнає: до законних 5% видатки на медицину зростуть лише у 2023 році. А поки що видатки доводиться балансувати із доходами. 

Нагадаємо, змінилися правила виклику медичної допомоги.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: