Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Проблеми неминучі — коли варто насторожитися: ось які зміни відбуваються з пенісом протягом життя

Проблеми неминучі — коли варто насторожитися: ось які зміни відбуваються з пенісом протягом життя

І чого поки що не знають навіть науковці.

5 хв на прочитання10 Грудня 2023, 01:24
Фото: stock.adobe.com Фото: stock.adobe.com
Поділитись:

Усіх частин людського тіла торкаються вікові зміни, і прутень не виняток. Деякі з цих змін більш поширені, інші зовсім неминучі, але важливо не пропустити і сигнали про захворювання, які може посилати організм. «Дзеркало» розповідає, що відбувається з пенісом у міру старіння, а чого поки що не знають навіть науковці.

Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com

Довжина

Переконливих доказів, що довжина пеніса зменшиться з віком, немає.

Деякі джерела пишуть, що факторів для вікового зменшення прутня багато. Один із них — накопичення жирових відкладень в артеріях пеніса, які знижують приплив крові до нього, що може спричинити в'янення м'язових клітин в еректильній тканині. Однак інші дослідження говорять про те, що залежності між довжиною, шириною статевих членів і віком їхніх власників не виявлено (дані були від 15,5 тисяч осіб).

Утім, досі не було проведено жодного аналізу, який би цілеспрямовано вивчав, як змінюється довжина статевого члена у конкретних чоловіків у міру старіння. Наявні дослідження порівнюють лише пеніси різних людей різного віку. А ще, незважаючи на те, що авторитетні наукові журнали навіть публікують рекомендації, як саме варто проводити заміри чоловічого статевого органу, науковці все одно користуються різними підходами до виміру прутнів. Зрештою, дані з різних досліджень усе одно не підлягають порівнянню банально через те, що когось цікавлять розміри у стані ерекції, а когось лише у спокої.

Тож, якщо чоловік із віком помітив видиме зменшення статевого члена під час ерекції, варто насторожитися. Найгірший сценарій — це може говорити про еректильну дисфункцію. Ще один можливий варіант — втрата еластичності тканин члена, що не дає йому наливатись кров'ю, як у молодості.

У стані спокою пеніс виглядає меншим у трьох випадках: якщо у чоловіка зайва вага («жирок» ховає основу пеніса під собою), якщо нещодавно оперували простату (але такий ефект від зменшення зазвичай тимчасовий) і якщо розвинулася хвороба Пейроні, при якій деформуються печеристі тканини члена. Буває вона супроводжується болями при ерекції й у такому випадку підлягає лікуванню.

Форма

Форма прутня, за тими даними, які є вчених сьогодні, залежить від віку навіть меншою мірою, ніж довжина.

Але згадана хвороба Пейроні цілком здатна вплинути на викривлення форми пеніса. Імовірність такого діагнозу зростає з віком, хоча загалом він не набув значного поширення. За оцінками науковців, хвороба Пейроні зустрічається у 1,5 % чоловіків віком 30-40 років і 6,5 % серед тих, кому за 70.

Ерекція

У 2015 році група британських науковців провела дослідження, згідно з яким еректильна дисфункція (тобто нездатність досягти чи підтримувати ерекцію для статевого акту) була виявлена у 15 % чоловіків віком від 50 років і практично у 90 % тих, кому вже за 80. Причому як мінімум удвічі частіше вікові зміни, що стосуються ерекції, були у чоловіків, які самі оцінили своє здоров'я як «погане», порівняно з тими, хто вважав його «задовільним».

Відомий медичний довідник MSD також наголошує, що з віком поширеність проблем з ерекцією збільшується. Річ у тім, що до такої дисфункції може призвести ціла низка різних проблем: від прийому будь-яких лікарських препаратів до серйозних неврологічних або судинних порушень. А оскільки уникнути всіх хвороб не вдасться, щось з великою ймовірністю позначиться і на здібності чоловіка займатися сексом.

Що робити? Насамперед, якщо чоловік помічає проблему з підтриманням ерекції, хоча раніше її не було, потрібно звернутися до лікаря, щоби виявити причину такого стану. І це варто зробити, навіть якщо вас зовсім не цікавить секс — відсутність збільшення статевого члена при збудженні може сигналізувати навіть про депресію.

Тим більше, що еректильна дисфункція може підлягати лікуванню, незалежно від віку (важливі, скоріше, її причини). Як пише австралійський сайт про чоловіче здоров'я, «немає „занадто старого“ віку, щоб вирішувати цю проблему».

Що ще треба знати

З віком можуть відбуватися зміни не тільки із зовнішнім виглядом і статевою функцією пеніса, а й із сечовивідною системою. Зокрема, чоловіки помічають ослаблення струменя сечі, нетримання, складнощі з початком та зупинкою сечовипускання, а ще часті походи в туалет ночами. До 80 років хоча б один із цих пунктів відчують на собі 70 % чоловіків.

Незважаючи на те, що, згідно зі світовою статистикою, з такими проблемами стикаються навіть юнаки, яким тільки-но виповнилося 18, здатися лікарю не завадить. Деякі з цих симптомів можуть говорити про небезпечні процеси в організмі (наприклад, про підвищення цукру в крові чи дисфункцію щитоподібної залози).

У будь-якому разі варто пам'ятати, що будь-яка з перерахованих вище змін або захворювань може призвести до проблем із самооцінкою, зниження бажання займатися сексом і загалом позначитися на якості життя. Тому лікарі наголошують, що важливо не таїти свої занепокоєння та проблеми зі здоров'ям від своєї партнерки — разом можна знайти новий підхід до вашого сексуального життя.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання24 хвилини тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора