Догори
Дати відгук

Українці вживають у 2,5 рази більше солі за норму

Надмірне споживання солі може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

2 хв на прочитання17 Травня 2025, 18:11
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Центр громадського здоров'я МОЗ України інформує: українці споживають у кілька разів більше солі, ніж рекомендовано лікарями. Згідно з даними національного дослідження STEPS, проведеного у 2019 році, середньодобове споживання солі в Україні становить 12,6 грама, що значно перевищує встановлену норму в 5 грамів.

Така тривожна статистика свідчить про необхідність перегляду харчових звичок та більш свідомого підходу до вибору продуктів харчування. Експерти наголошують, що надмірне вживання солі є одним із ключових факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, підвищеного артеріального тиску та хвороб нирок.

Для того, щоб контролювати споживання солі та зберегти своє здоров'я, лікарі рекомендують обмежити вживання таких продуктів:

  • Технологічно оброблені м'ясні та рибні вироби (ковбаси, сосиски, копченості).
  • Солоні сири.
  • Солоні овочі (квашена капуста, солоні огірки).
  • Готові соуси (кетчуп, майонез, соєвий соус).
  • М'ясні, овочеві та рибні консерви.
  • Хліб та хлібобулочні вироби.

Дослідження показують, що понад 70% солі ми отримуємо саме зі складу технологічно оброблених продуктів, часто навіть не підозрюючи про це. Тому важливо уважно вивчати склад продукту на етикетці. Якщо сіль зазначена на початку списку інгредієнтів, це свідчить про її високий вміст у продукті, і від вживання такої їжі краще відмовитися.

Крім того, слід контролювати кількість солі, яку ви додаєте до страв під час приготування, включаючи домашні соуси та консервацію. Традиційні продукти з високим вмістом солі рекомендується максимально замінювати на більш корисні альтернативи.

Зменшення споживання солі до рекомендованого рівня є важливим кроком для підтримки здоров'я серця, покращення загального самопочуття та профілактики багатьох хронічних захворювань. НСЗУ закликає українців їсти смачно та різноманітно, але при цьому дбати про своє серце, артеріальний тиск та довголіття, контролюючи кількість спожитої солі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Незаконна вирубка лісу на Поліссі
Масштабна вирубка на Поліссі: незаконно зрізали понад 200 дерев
1 хв на прочитання20 хвилин тому
Фото: екстремальна посуха в Аргентині / Reuters
Українським аграріям презентували посібник з належної практики
2 хв на прочитаннягодина тому
Житомирський ліцеїст Дмитро Грищук виграв срібло на Олімпіаді геніїв у США геніїв у США
Екоідея на мільйон: житомирський ліцеїст став срібним призером Олімпіади геніїв у США
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Понад 1000 гектарів лісу на Волині та Рівненщині повернуто у державну власність
2 хв на прочитання2 години тому
Україна розпочала скринінг за «зеленим» кластером у рамках переговорів про вступ до ЄС
2 хв на прочитання3 години тому
Верховна Рада ухвалила в цілому закон про множинне громадянство
2 хв на прочитання4 години тому
Міжнародний день пікніка – ідеальний привід для відпочинку на природі
5 хв на прочитання5 годин тому
Загроза зрошенням на Одещині: занепад меліоративної системи несе ризики аграріям, екології та населенню
3 хв на прочитання5 годин тому