Догори
Дати відгук

Українці святкують Медовий Спас або День Маковея: традиції і заборони

Цього дня варто піти до храму

2 хв на прочитання14 Серпня 2023, 11:00
Поділитись:

Сьогодні, 14 серпня, у християн східного обряду Медовий спас та початок Успенського посту, який завершиться напередодні свята Успіння пресвятої Богородиці, і вважається одним з найсуворіших постів. Ще 14 серпня називають Днем Маковея.

Це свято в народі названо Медовим Спасом, тому що до цього часу достигає мед нового збору, який прийнято приносити до храму як явне втілення Божої ласки до нас грішних. Потрібно пам’ятати, що освячення меду в цей день – це лише благочестива традиція, яка ніяк не пов’язана зі святом Всемилостивого Спаса, і тим більше не повинна затьмарювати справжнє значення святкування.

Що ж до цілющої сили меду, його благотворні властивості відомі всім. Напевно, ні в кого не виникає сумнівів у корисності та цілющих якостях цього продукту. Але забобонно надавати меду, освяченому в храмі цього дня, якусь чудотворну силу – отже, поклонятися тварюці, замість того, щоб почитати Творця, Який дав нам усі ці блага.

Початок Успенського посту

Також 14 серпня – початок Успенського посту, який триває два тижні – до свята Успіння Божої Матері. Це суворий піст, присвячений пам’яті Пресвятої Діви Марії, котра в пості та молитві перебувала в храмі з раннього дитинства. Цим постом ми повинні очистити свої душі і, наслідуючи Пресвяту Богородицю, провести цей час у молитві, помірності та богомисленні.

Цього дня варто сходити піти до храму, щоб помолитися, освятити мед, мак, воду та овочі з нового врожаю.

Категорично заборонено:

  • – сваритися, лихословити:
  • – вживати алкоголь;
  • – влаштовувати гучні вечірки;
  • – працювати. Але ця заборона не стосується пасічників.

У перший день Успенського посту не можна вживати м'ясні, рибні, молочні продукти. Цієї заборони варто дотримуватися до завершення посту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.