Догори
Дати відгук

Українці подали в суд на Китай та Офіс президента через коронавірус

Позивачі вимагають грошової компенсації від китайців та активних дій від української влади

1 хв на прочитання12 Травня 2020, 14:35
Поділитись:

В Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) подали позов проти уряду Китаю, а також українських органів влади за бездіяльність, яка призвела до поширення пандемії коронавірусу COVID-19 в Україні. Про це повідомили в пресслужбі суду.

Повідомляється, що відповідачами у даному позові виступають держрада КНР, Офіс президента України, Кабінет міністрів, МОЗ, Мінсоцполітики, СБУ, Офіс генпрокурора, колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук, ексглави МОЗ Зоряна Скалецька та Ілля Ємець, а також 48 народних депутатів, що входять до складу бюджетної й системи охорони здоров'я комітетів парламенту.

Позивачем виступає громадська організація, яка і просить визнати бездіяльність відповідачів у зв'язку з поширенням COVID-19 на території України.

"Загалом позов містить 9 вимог, серед яких — зобов'язати уряд КНР виплатити всі цивільноправові збитки та реституції, встановлені нормами міжнародного права; зобов'язати КМУ розробити та виконати відповідні державні цільові програми та санітарно-протиепідемічні правила й норми на виконання закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", а МОЗ — забезпечити проведення комплексних клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань з метою запобігання розповсюдження на території України COVID-19", - йдеться в повідомленні судового органу.  

Нагадаємо, раніше на Кабмін подали до суду через запровадження карантину.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.