Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Українські школярі зберегли довкілля від 17 мільйонів пластикових пакетів! 

Українські школярі зберегли довкілля від 17 мільйонів пластикових пакетів! 

Всеукраїнський проєкт “Мішечок” поставив новий рекорд.

8 хв на прочитання19 Травня 2023, 19:35
Поділитись:

Українські школярі взяли участь у Всеукраїнському проєкті “Мішечок”, який тривав з 3 квітня по 12 травня 2023 року. Проєкт об’єднав 22 911 учасників у 24 регіонах України. Разом учні пошили 59 072 мішечки, зберігши планету від 17 721 600 пластикових пакетів, що є найбільшим результатом за всю історію проєкту!

Всеукраїнський проєкт “Мішечок” відбувається щорічно з метою використання багаторазового пакування, наданню старим речам другого життя, формування екологічної свідомості, дбайливого ставлення до довкілля серед молоді України. 

Завдання проєкту: заохотити школярів та молодь виготовити мішечки (торбинки), що будуть екологічною альтернативою пластиковому пакуванню і сприятимуть поширенню екологічного мислення та звичок. 

«Щороку Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підтримуємо проєкт "Мішечок", адже він став важливим елементом екоосвіти та виховання екологічної відповідальності серед молоді. Приєднуючись до ініціативи, діти впроваджують в життя своїх родин корисну екологічну звичку, яка сприяє зниженню використання пластику. Ми прагнемо й надалі сприяти проведенню таких проєктів, адже попри війну ми маємо пам'ятати про важливість екологічного виховання школярів.», - зазначила заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва.

Нагадаємо, що за чотири роки проєкту учнівська молодь їх родини пошили:

  • У 2020 році  18 441  штук
  • У 2021 році 21 873 учасники 47 269 мішечків. 
  • У 2022 році під час блекауту 6582 учні виготовили 21 543 екоторбинок
  • У 2023 році 22911 учасники проєкту поставили рекорд пошивши 59 072 мішечки.

Усього за період існування проєкту було пошито 146 325 екоторбинки та збережено довкілля України від використання 43 897 500 пластикових пакетів! 

Пам'ятайте, що користування одним багаторазовим мішечком рятує планету в середньому від 300 пластикових пакетів.

Ми заохочуємо шити екомішечки для користування в повсякденному житті та побуті. А також прагнемо, щоб використання цих торбинок стало щоденною корисною звичкою – альтернативним пакуванням  при покупці товарів. Приєднатися до проєкту може кожен.

Організатор проєкту – громадська організація «Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» спільно з Всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it Ukraine». 

Проєкт відбувається за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти.

Дякуємо всім учасникам та координаторам за проявлену соціальну активність, еко відповідальність та креатив. Проєкт дав моду на використання багаторазових торбинок серед учнівської молоді та їх родин, поширив ідею відмови від пластикових пакетів, які не можуть відправлятися на перероблення та лежать на звалищах від 100 до 500 років залежно від типу. Сьогодні у нашій країні відбувається справжній екоцид. Українці повинні дбати про навколишнє середовище та зменшувати кількість сміття, яке потрапляє у довкілля. Саме тому Всеукраїнський проєкт “Мішечок” сьогодні є надзвичайно важливим. ” – наголосила Юлія Мархель, голова організаційного комітету Всеукраїнського проєкту «Мішечок» та лідерка екологічних рухів School Recycling World та Let`s do it Ukraine.

Найактивнішими учасниками цьогорічного проєкту стали Полтавська, Київська, Вінницька, Дніпропетровська та  Хмельницька області. Учасники використовували старі вживані речі, перешиваючи їх на екологічні та трендові сумки, якими користуються у повсякденному житті. Торбинки розмальовували, прикрашали аплікаціями, вирізками, орнаментами, створюючи справжні витвори мистецтва. Старші шили торбинки самостійно, меншим допомагали батьки, родичі.

“Для реалізації дитячих ініціатив важливо мати надійних партнерів із числа громадських організацій. Для УДЦПО саме такими партнерами, а за багато років ще й друзями є Let's do it Ukraine та School Recycling World.

Всеукраїнський щорічний проєкт «Мішечок» для наших учасників – школярів - бажання долучитись  до перемоги на екологічному фронті, стати частиною руху ековідповідальних громадян, врятувати свою країну від забруднення пластиком починаючи зі своєї родини. Державний центр продовжуватиме підтримку найкорисніших проєктів, які впливають на екологічне виховання нашої нації.” - зазначив  Геннадій Шкура, Директор Українського державного центру позашкільної освіти 

У межах проєкту відбувався конкурс в індивідуальній та колективній номінації. Школа-переможець, учні якої пошили найбільшу кількість мішечків, отримає головний приз – принтер для сублімаційного друку. 

Переможцем конкурсу став - Пирятинський ліцей №4 Пирятинської міської ради Полтавської області. 109 учнів ліцею пошили 4780 мішечків. 

Частину виготовлених мішечків ліцей передав на потреби будинку-інтернату для зменшення використання пластику під час закупівлі продуктів. З цією ж метою їх роздали людям похилого віку. Крім того, мішечки використали для пакування подарунків для військових, а шопери білого кольору використовують на уроках трудового навчання для розпису. 

“Ми чітко розуміємо вплив повномасштабного вторгнення на довкілля України та переконані, що проблеми війни й екологічної кризи наразі стоять поруч. Ми прагнемо навчити наступне покоління жити екологічно, розуміти впливи діяльності людини на довкілля, замислюватися про глобальні проблеми й діяти. Взявши участь у проєкті ми зробили свій маленький крок замінили поліетилен на екологічні мішечки, адже оберігаючи природу, ми оберігаємо нашу країну” – ділиться координаторка проєкту школи-переможця Сутуга Світлана.

Також окрему нагороду у номінації “Найбільша кількість пошитих мішечків” отримують: координаторка проєкту Сутуга Світлана 315 мішечків та Михайліченко Богдан - 244 мішечки. 

2 місце посіла Криворізька гімназія Криворізької міської ради Дніпропетровської області, 678 учнів якої пошили 2461 мішечок.

“Ми хочемо, щоб якомога більше людей усвідомили шкоду пластику і відмовилося від використання пакетів, замінивши їх на екологічний мішечок. З метою поширення цієї звички серед родин наших учнів ми вирішили приєднатися до проєкту. Даючи "друге життя" непотрібним речам, ми робимо значний внесок в екологічно чисте майбутнє нашої країни, до того ж ця проста екологічна звичка не потребує великого матеріального внеску. Після проєкту ми плануємо поширювати екосвідомість за межами школи, роздавши екоторбинки людям, які не можуть їх придбати або самостійно пошити,” – розповідає координатор проєкту у Криворізькій гімназії Гакало Олена. 

3 місце посів Кальницький ліцей ім. Я. Івашкевича Дашівської селищної ради Вінницької області. 111 учнів ліцею виготовили 2268 мішечків.

“Ми старалися використати кожну хвилину з користю, тому брали активну участь у пошитті мішечків у стінах ліцею, перебуваючи вдома, а також в укритті, коли були повітряні тривоги. Найголовніше те, що ми дали старим речам нове життя, а також зберегли довкілля у чистоті для наступних поколінь, тому, що піклуємося про нашу планету – разом!” зазначила координатор проєкту  у Кальницькому ліцеї ім. Я. Івашкевича Андрієнко Світлана.

4 місце здобув Центр дитячої та юнацької творчості Іванківської селищної ради Київської області, 993 вихованці якого пошили 2087 екоторбинки.

“Діти із цікавістю та ентузіазмом взялись до виготовлення та поширення мішечків у своїх населених пунктах, а також передавали їх військовим, оскільки територіально ми знаходимось у прикордонній зоні. Діти так захопились пошиттям та надихнулись збереженням довкілля, що навіть по закінченню проєкту, продовжують виготовляти торбинки для власних потреб, на подарунки друзям, родичам.”  розповіла координатор проєкту в Центрі дитячої та юнацької творчості Іванківської селищної ради Дегтяр Вікторія. 

5 місце посів Іванківський ліцей Іванківської селищної ради Київської області, де 94 учні пошили 1850 мішечків. 

В межах проєкту координаторка Василишина Наталія організувала благодійний аукціон для допомоги військовим.  

“Учасники проєкту мали змогу навчитись користуватись торбинками й відмовитись від пакетів, що дає можливість зберегти навколишнє середовище. В рамках цього проєкту було організовано акцію "Купи торбинку – допоможи ЗСУ" – це благодійний захід з продажу шоперів, кошти з якого пішли на допомогу військовим”. – поділилася координаторка проєкту Іванківського ліцею Василишина Наталія. 

Переможцями серед індивідуальних учасників стали: 

  • Желєзняк Нікіта, Херсонська область
  • Яременко Єлизавета, місто Дніпро 
  • Пижун Микола, місто Херсон
  • Олійник Максим, Полтавська область
  • Правник Артем, Рівненська область
  • Максим Лижин, Полтавська область

Також у номінації “Найкреативніше відео проєкту” перемогли Щокін Назар та Щокін Віктор з міста Вінниця.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко