Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Українські БПЛА вже безперешкодно долітають до Підмосков'я, бо в РФ лише дев'ять застарілих літаків ДРЛО — військовик

Українські БПЛА вже безперешкодно долітають до Підмосков'я, бо в РФ лише дев'ять застарілих літаків ДРЛО — військовик

Перелому у використанні російської авіації в Україні за рік бойових дій не сталося.

3 хв на прочитання18 Квітня 2023, 01:28
Поділитись:

Російська авіація, як і раніше, не в змозі вплинути на перебіг бойових дій. Про це розповів колишній російський політик, полковник авіації Віктор Алксніс.

Єдиний позитив для росіян військовик вбачає в появі на озброєнні російської авіації плануючих авіабомб, які дозволяють завдавати високоточних ударів по стаціонарних цілях супротивника з великої дистанції.

Він також зазначає, що  попри значну перевагу в кількісному складі авіації росіянам досі так і не вдалося придушити ППО України та домогтися панування у повітрі. Через війну російська авіація застосовується лише у районі лінії бойового зіткнення, тобто у тактичній глибині оборони супротивника. Саме тому ізоляцію району бойових дій вона здійснювати не може, і ЗСУ практично безперешкодно здійснює забезпечення своїх військ на фронті, наголошує Алксніс.

«Адже саме це є головним завданням авіації і до 70 % літакових вильотів має припадати саме на це. Але, на жаль…» — нарікає росіянин.

Він розповідає, що навіть ударні літаки Су-34, призначені насамперед для цього, використовуються лише як звичайні штурмовики типу Су-25 на лінії бойового зіткнення. Хоча вони за своїми тактико-технічними характеристиками повинні діяти в умовах сильної ППО противника в оперативній глибині від 100 до 600 км, виконуючи своє головне завдання — ізоляцію району бойових дій: завдаючи ударів по мостах, транспортних вузлах і магістралях, штабах і центрах прийняття рішень, складах боєприпасів та озброєнь, паливосховищ тощо.

«Про яке активне застосування авіації можна вести мову, якщо за інформацією, що промайнула днями, в зведенні інформації за добу в районі Артемівська (Бахмута), де найбільш активно ведуться бойові дії, було здійснено лише ЧОТИРНАДЦЯТЬ!!! літаковильотів?» — запитує Алксніс.

Також його непокоїть те, що російські винищувачі чергують у повітрі біля кордону, чекаючи, доки український літак злетить і підніметься вище 50-100 м, ставши видним у приціл. Алксніс цікавиться, де ж російські літаки далекого радіолокаційного виявлення та управління (ДРЛОіУ) типу А-50 (А-50У), які повинні забезпечувати цілодобовий контроль повітряного простору України та прикордонних областей РФ та забезпечувати наведення російської винищувальної авіації на повітряні цілі противника, включаючи БПЛА.

«Чому наші винищувачі змушені "стояти в повітрі", а не нести бойове чергування на землі та по команді з А-50 йти на перехоплення повітряних цілей і наводиться на них? Адже для літака ДРЛО не потрібно, щоб ціль набрала висоту 100 метрів, він бачить її ще під час зльоту. Чому українські БПЛА вже безперешкодно долітають до Підмосков'я?» — запитує він.

Алксніс робить висновок, що росіяни мають серйозні проблеми з літаками ДРЛОіУ (найімовірніше, існує їхній дефіцит), і тому очевидно повітряний простір на малих висотах ні над Україною, ні над прикордонними областями РФ не контролюється.

«За західними джерелами у нас лише дев'ять застарілих літаків ДРЛО, на відміну від десятків літаків ДРЛО США та їхніх союзників, які активно використовуються під час конфлікту в Україні та контролюють її повітряний простір практично цілодобово. Причому технічний стан наших літаків невідомий, як і можливості їхньої бортової електроніки 80-х років», — констатує Алксніс.

На його думку, перелому використання російської авіації в Україні за рік бойових дій не сталося. А без авіації перемогти дуже важко, підкреслює військовик.

Нагадаємо, Україна вже почала отримувати від Заходу літаки-винищувачі: чи справді це диво-зброя, здатна змінити хід війни.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost