З січня по травень поточного року Україна імпортувала 10,3 тис. тонн огірків, що на 47% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А липень-2020 взагалі став першим липнем в історії України, коли ми імпортували огірки. Про це з посиланням на пресслужбу Української плодоовочевої асоціації (УПОА) повідомляє Agravery.
Так, з січня по травень поточного року Україна імпортувала 10,3 тис. тонн огірків, на загальну суму $9,9 млн. Для порівняння за 5 місяців 2019 року, в Україну було поставлено 7 тис. тонн цих овочів, загальною вартістю $5,5 млн. Відповідно, за рік Україна збільшила імпорт огірків на 47% і 82% в натуральному та вартісному виразі відповідно.
Ключовими імпортерами українських огірків протягом перших 5 місяців 2020 року виступили Туреччина та Білорусь, частка яких склала 71% та 20% від загально обсягу відповідно.
«Аналогічна ситуація спостерігається і на ринку томатів. За 5 місяців 2020 року Україна імпортувала 54,9 тис. тонн томатів, загальною вартістю $51,8 млн. Таким чином, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, Україна збільшила імпорт цих овочів на 16% в натуральному виразі і на 68% — у вартісному», — розповідають аналітики УПОА.
Так, основними країнами-постачальниками залишаються Туреччина та Польща, на частку яких припадає 94% загального обсягу імпортованих Україною томатів.
«На високі об'єми імпорту огірків та томатів за перші 5 місяців 2020 року суттєво вплинули несприятливі погодні умови, які фіксувалися майже на всій території України протягом другої половини весни. Низькі температури повітря та проливні дощі в квітні та травні затримали дозрівання овочів в місцевих теплицях, відповідно пропозиція української продукції на внутрішньому ринку була обмеженою, а ціни залишалися на доволі високому рівні», — пояснює Катерина Звєрєва, директор з розвитку УПОА.
За її словами, цей факт стимулював імпортерів продовжити закупівлю томатів та огірків з Туреччини, Польщі, Нідерландів та інших європейських країн. Крім цього, частка імпортної тепличної продукції, навіть в розпал сезону місцевих томатів та огірків, останні роки тільки збільшується.
«Таку нетипову для України тенденцію, коли в розпал сезону на внутрішньому ринку переважає імпортна продукція, ми спостерігаємо другий рік поспіль. Минулого року через неврожай томатів в Україні, роздрібні мережі, щоб уникнути дефіциту на українському ринку, активно закуповували турецьку продукцію. В цьому сезоні, подібні „перекоси“ не тільки збереглися, але й посилилися. Так, наприклад, цьогоріч Україна вперше за свою історію імпортувала огірок в липні», — коментує Семен Крамаренко, виконавчий директор УПОА.
Експерти додають, що тенденція збільшення обсягів імпорту томатів та огірків Україною простежується щонайменше протягом останніх п’яти років. Водночас експорт цих овочів знижується. Так, у 2019 році Україна експортувала 8,6 тис. тонн томатів — найменше за останні 5 років і 3,8 тис. тонн огірків — найменше за останні 3 роки.