Догори
Дати відгук

Україна — у трійці найбільших забруднювачів повітря вугільною енергетикою у Європі

Ми є найбільшими забруднювачами повітря разом із Туреччиною та країнами Балкан.

3 хв на прочитання25 Травня 2021, 15:00
Фото: Економіка 25-й канал.
На електростанціях — застаріле обладнання Фото: Економіка 25-й канал. На електростанціях — застаріле обладнання
Поділитись:

Україна виробляє 34 % споживаної в країні електроенергії на 20 вугільних електростанціях, збудованих до 1976 року, на жодній із них, за єдиним винятком, немає обладнання для десульфурації — очищення димових газів від сполук сірки. Про це йдеться в міжнародному дослідженні, пише ember-climate.org.

Цим винятком є новий другий енергоблок Трипільської електростанції, на якому застосована технологія десульфурації димових газів як пілотний проєкт.

Як зазначають дослідники, більшість країн — членів Енергетичної спільноти 2019 року не дотрималися національних обмежень на шкідливі викиди. Водночас вони зауважили цікавий факт: Україна, вугільних електростанцій із якої так багато серед найбільших забруднювачів, за всіма трьома показниками забруднень і близько не досягла своїх лімітів.

 «Україна «змагається» за звання найгіршого забруднювача повітря в Європі своїми вугільними електростанціями — свідчать результати звіту, який підготував незалежний дослідницький центр у галузі впливу енергетики на довкілля Ember. Її конкурентами в цьому «змаганні» стали Туреччина й країни західних Балкан — попри менший розмір останніх. Саме ці лічені країни відповідальні за найбільші частки забруднень повітря в Європі внаслідок діяльності вугільної енергетики», — зазначають дослідники.

У дослідженні розглянуто всі 27 країн — членів Європейського союзу плюс Велика Британія, а також країни — члени Енергетичної спільноти (в неї, крім ЄС, входять іще дев’ять країн, які зобов’язалися втілити в себе енергетичне законодавство Євросоюзу, — Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Північна Македонія, Сербія, Чорногорія та Україна, — а також Грузія, яка в це дослідження не ввійшла), і Туреччина.

Забруднення від їхніх вугільних електростанцій розглядаються за трьома показниками викидів: двоокису сірки (SO2), твердих частинок розміром до 10 мікрометрів (PM10) і окисів азоту (NOx). Як з’ясували дослідники, Україна лідирує за двома з цих показників і стала третьою серед досліджених країн іще за одним (дані наводяться на 2019 рік).

Дані щодо викидів в Україні стосуються тільки підконтрольної уряду території; даних щодо окупованих територій не було.

Зокрема, українські вугільні електростанції дають більшість викидів твердих частинок PM10: серед десяти таких електростанцій, які викидають їх найбільше, відразу вісім — із України, а у першій тридцятці українських — 18.

«Крім того, Україна дає 27 % усіх забруднень SO2, перебуваючи і в цьому на найгіршому першому місці. У першій тридцятці найгірших за такими забрудненнями вугільних електростанцій українських відразу 12; на першому місці списку — Бурштинська», — зазначають дослідники.

Вісім з українських вугільних електростанцій потрапили до тридцяток найгірших за всіма трьома показниками. Це Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська та Запорізька. 

Нагадаємо, що 81 % вугільних станцій ЄС уже збиткові. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024