Україна перейматиме досвід Чехії в оцінці забруднення земель та підземних вод

2 хв на прочитання6 годин тому
ФОТО: Забруднення довкілля

Директива 2010/75 Євросоюзу про промислові викиди особливу увагу приділяє захисту земель та підземних вод.

Україна рухається до імплементації європейського законодавства у сфері запобігання промисловому забрудненню. І в питаннях оцінки забруднення земель та підземних вод у межах 75-ї Директиви Євросоюзу може переймати багатий досвід сусідньої Чехії. Про це повідомили у Міндовкілля.

У Директиві 2010/75/ЄС про промислові викиди особлива увага приділена захисту земель та підземних вод. Зокрема, для контролю за рівнем їх забруднення передбачено спеціальний інструмент – базовий звіт.

Він дає змогу порівняти, наскільки змінився стан земель та підземних вод з початку роботи промислового підприємства та після завершення його діяльності.

Якщо діяльність установки може спричинити забруднення земель та підземних вод, оператор має забезпечити підготовку базового звіту. Звіт повинен містити інформацію в такому вигляді, який дозволить провести кількісне порівняння. Такий звіт подається до уповноваженого органу разом з заявою на отримання інтегрованого довкіллєвого дозволу.

Після завершення експлуатації установки оператор оцінює стан забруднення земель та підземних вод небезпечними речовинами. Якщо порівняння з базовим звітом вказує на значне забруднення в процесі експлуатації установки, оператор повинен профінансувати заходи з усунення забруднення і привести ділянку до стану, описаного в базовому звіті.

Уповноважений орган визначає мінімальну періодичність моніторингу стану земель принаймні один раз на 10 років та стану підземних вод – один раз на 5 років. Можуть бути встановлені й коротші періоди. Таким чином, забезпечується контроль виконання вимог інтегрованого довкіллєвого дозволу протягом усього життєвого циклу установки.

Якщо ж в результаті господарської діяльності не вдається уникнути забруднення земель та підземних вод, в Чехії існують приватні компанії, які надають професійні послуги з рекультивації забруднених ділянок.

У липні цього року Верховна Рада схвалила Закон «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення», який набере чинності у серпні 2025 року. 

Закон впроваджує інтегровані підходи до дозвільної системи та контролю промислового забруднення та передбачає застосування підприємствами найкращих доступних технологій та методів управління згідно з Директивою.

Міндовкілля тепер спільно з європейськими експертами продовжує працювати над нормативно-правовими актами, які запустять положення Закону в дію.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: