Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Україна отримала із Франції далекобійні крилаті ракети SCALP-EG: що відомо про цю зброю

Україна отримала із Франції далекобійні крилаті ракети SCALP-EG: що відомо про цю зброю

Практично повні аналоги Srorm Shadow.

2 хв на прочитання07 Серпня 2023, 00:34
Ракета SCALP-EG під крилом бомбардувальника Су-24. Фото: t.me/znua_live Ракета SCALP-EG під крилом бомбардувальника Су-24. Фото: t.me/znua_live
Поділитись:

Канал Володимира Зеленського 6 серпня опублікував привітання з Днем Повітряних сил України, нагадавши про заслуги військовослужбовців української авіації, подякувавши їм за кожну збиту ракету та дрон ворога. На кадрах прикріпленого відео видно бомбардувальник Су-24 ЗСУ із підвішеною під крилом французькою крилатою ракетою SCALP-EG.

Що це за ракета? Розповідає «Дзеркало».

Кадри відео із каналу Зеленського стали першим однозначним підтвердженням, що Франція справді поставила Україні свої далекобійні ракети. Про намір відправити Києву ракетну зброю французький президент Еммануель Макрон говорив 11 липня 2023 року під час саміту НАТО у Вільнюсі. Відома французька газета «Фігаро» писала тоді, посилаючись на свої джерела, що Скальпи були відправлені в Україну одночасно із заявою Макрона. Агентство Reuters писало, що відправлено 50 ракет.

Назва SCALP-EG — абревіатура від "Systeme de Croisiere conventionnel Autonome a Longue portee Precis — Emploi General purpose", «багатоцільова високоточна крилата ракета великої дальності з автономним наведенням». Технічно ракета є повним аналогом британських крилатих ракет Storm Shadow, які вже поставляються Києву.

Дальність польоту ракет становить 290 км в експортній версії, вона несе близько 0,5 т вибухівки (як російські «Калібри») і має малопомітність радіолокації. Відмінність Storm Shadow і SCALP-EG, зважаючи на все, полягає лише в літаках-носіях: у британців зброю адаптовано під свої літаки Tornado і Harrier GR7, у французів — під свої винищувачі Rafale і Mirage 2000 (втім, в Україні обидві ракети пристосували під бомбардувальники Су-24).

Така зброя часто використовується для ударів по важливих об'єктах супротивника в тилу: так, навколовоєнні блоги пишуть про уламки SCALP-EG або Storm Shadow, знайдені біля Чонгарського мосту, по якому 6 серпня було завдано успішного удару.

Раніше стало відомо, що низка впливових політиків Соціал-демократичної партії Німеччини, яка входить до правлячої коаліції, закликала уряд ФРН поставити Україні німецько-шведські ракети Taurus, які за призначенням і характеристиками схожі на Storm Shadow і SCALP-EG.

Тимчасом у росіян уся надія на Чебурашку та крадені ікони: які ритуали російські солдати проводять на фронті і навіщо вони це роблять.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023