Україна ризикує втратити власне виноробство
09.02.2020
Уже протягом найближчих років в Україні може зникнути виноробна галузь. Про це застерігають вчені кафедри економіки промисловості Одеської національної академії харчових технологій Наталія Яблонська та Світлана Крупіна, пише Голос України.
Науковиці вважають, що головною проблемою галузі є відсутність
державної підтримки.
«П’ять років треба чекати лише на вступ виноградника у фазу плодоношення. Ще два роки — на те, щоб із ягід можна було робити ординарне вино. А для виробництва марочного вина, шампанського та коньяків — набагато довше. Скажімо, для витримки коньяків — майже 50 років. Словом, віддача можлива щонайраніше на восьмий-дев’ятий рік після закладки виноградника», - стверджує Наталія Яблонська.
При цьому, на закладку одного гектара виноградників потрібно 10 тисяч доларів. Для таких інвестицій українським фермерам необхідна підтримка держави, якої вони сьогодні не мають.
«Виноградарству й
виноробству вкрай потрібні довгострокові інвестиції. Без них галузь приречена
на стагнацію», - впевнена Світлана Крупіна.
За словами вчених, протягом останніх десяти років обсяги виробництва вина в Україні уже скоротилися удвічі. Найважливішим фактором виявилася анексія Криму, де залишилося близько 40% українських виноградників.