Догори
Дати відгук

Україна для хасидів: експерт критикує пріоритети бюджетних витрат на охорону здоров’я

У період пандемії COVID-19 держбюджет України витрачається на здоров'я не її громадян.

4 хв на прочитання05 Вересня 2021, 15:22
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Поділитись:

Голова правління Експертної Ради суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту Інна Березюк розкритикувала підхід МОЗ до розподілу витрат на охорону здоров’я.

Згідно повідомлення на сайті МОЗ, Центр громадського здоров’я МОЗ України вже доставив майже 20 тис. антисептиків і 190 тис. медичних масок для хасидських паломників в Умань. «Згадуємо для порівняння, скільки масок доставив за останній рік ЦГЗ МОЗ України для хоч однієї з соціальних груп громадян України хоч в один регіон і згадуємо ціни в аптеках на ці маски, які доходили спочатку навіть до 80 грн за 1 штуку — таким «досвідом вимушеної купівлі» тоді поділилася зі мною пенсіонерка з Житомирської області, що має 2 групи інвалідності і пенсію в 2 тис. грн на все», — говорить Інна Берехюк.

МОЗ повідомляє, що для лікування було розгорнуто основні та резервні ліжка у випадку необхідності надання ургентної медичної допомоги.

«Згадуємо госпіталізації наших близьких, історії смертей на порогах лікарень без доступу, виписку зі стаціонарів з сатурацією 60, тому що потрібно звільняти ліжко, транспортування в вільні стаціонари за 200 км від основного місця проживання, забезпечення лікуванням, довжину чеків із купівлі ліків в аптеках , пошуки кисневих концентраторів», — коментує Інна Березюк.

ЦГЗ також запустив гарячу інформаційну лінію, де паломників консультуватимуть із питань здоров’я англійською та івритом. 

«Згадуємо, як ми можемо додзвонитися на гарячу лінію МОЗу, як швидко за нашими скаргами реагують на наші звернення, і чи доживає до рішення свого життєвого питання кожен другий з тих, хто додзвониться», — говорить Інна Березюк.

Також ЦГЗ доставив необхідну кількість засобів індивідуального захисту до міста, ідеться в повідомленні.

«Згадуємо, як весь минулий рік (і цей напередодні епідсезону теж, нічого ж не змінилося по суті) активно й уважно працювали з громадянами України з груп ризику, як про них уважно «згадували», набираючи їх по телефону, доставляючи їм додому регулярні рецепти і ліки, даючи їм можливість не виходити з дому здавати аналізи і всіляко інформуючи їх про те, як потрібно себе вести, чому б не помріяти?» — говорить Інна Березюк. Вона розповіла свою особисту історію, як її нині вже покійна мама, інвалід 1-ї групи з онкогематологію, не могла зробити контрольний аналіз крові та бодай вітальні дослідження, оскільки не мала ні доступу до медичних послуг, ні будь-якої інформації від влади, яким чином можна обслужити таких інвалідів хоча б відповідно до їх життєвих потреб.

«Позаздрила хасидам, згадуючи це все і бачачи щодня, як обслуговуються наші громадяни...

Ех, мене б так в Україні обслуговували і дбали б так про моє здоров'я... Але на мене у держави немає грошей.

Пішла доїдати свою вівсянку на воді в роздумах, що ж світить нам із сином, громадянам України, цієї осені в плані «доступу до благ медичної допомоги» з урахуванням того, що поки ми залишилися без його соціальної допомоги на каші і хліб (він улітку не встиг переоформити інвалідність із дитячої групи на дорослу), а з початком навчального року вже й узагалі навряд чи отримаємо доступ до швидкого вирішення цього питання, адже за даними того ж МОЗу Вінницька область за кількістю госпіталізацій за останній тиждень уже відразу перескочила із зеленої зони в червону. І це у нас ще не було хасидів…» — говорить Інна Березюк.

Також ми розповідали, що у НСЗУ карантин закінчився — онколог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання14 хвилин тому
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитаннягодина тому
Розведення гусей на Полтавщині Прибутковий бізнес
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитаннягодина тому
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання3 години тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання3 години тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання4 години тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання11 годин тому