Рослина агави, що використовується для виготовлення текіли, може бути використана як екологічно безпечний замінник транспортного палива. Про це йдеться у спільному дослідженні науковців університету Сіднея, Університету Ексетера та Аделаїдського університету пише ТСН.
Вчені, на основі хімічного аналізу встановили, що агава - екологічно чиста культура, яку можна використати для виробництва палива та медичних продуктів на основі етанолу.
Ця рослина може рости навіть у напівзасушливих районах без поливання, не конкурує з продовольчими культурами та не вимагає значних запасів води та добрив.
В ході дослідження було встановлено, що цукровий тростин дає 9900 літрів біопалива на один гектар, а агава – 7414. Проте остання потребує на 69% менше води, ніж цукровий тростин, і на 46 % менше води, ніж кукурудза. До того ж, агава є екологічно-дружньою до інших рослин.
Науковці також зауважили, що рослину можна використовувати для виробництва етанолу для антисептиків для рук, потрібних протягом пандемії COVID-19.
Як відомо, біопаливо, отримане з різнотрав’я, може значно пом’якшити глобальне потепління за рахунок зниження кількості вуглецю. У порівнянні з нафтопродуктами, біопаливо на 78-290% викидає менше вуглецю, транспортні засоби, які працюють на біопаливі, є чистішими на 74-303%, а електромобілі, які живляться від біопалива - на 329-558%.