Догори
Дати відгук

UBMDR закликає українців об'єднатися до Дня боротьби проти раку крові

Кожен може стати героєм: зареєструватися донором можна швидко та просто, допомагаючи тисячам людей, які чекають на трансплантацію

6 хв на прочитання28 Травня 2024, 13:35
UBMDR День боротьби проти раку крові UBMDR День боротьби проти раку крові
Поділитись:

Київ, Україна, 28 травня 2024 — У Міжнародний День боротьби проти раку крові Український реєстр донорів кісткового мозку UBMDR закликає українців стати донорами та допомогти врятувати життя тисячам людей. Щодня у світі кожні 35 секунд і в Україні кожні 60 хвилин звучить діагноз "рак крові". Для багатьох пацієнтів трансплантація кісткового мозку є останнім шансом на порятунок.

Реальні історії, які надихають

Історія Меланії Маліновської

Меланії було всього 3 роки, коли її життя кардинально змінилося через один аналіз крові. У грудні 2023 року лікарі діагностували у неї вроджену кістково-мозкову недостатність. Спочатку пошуки донора не дали результатів, але врешті-решт реєстр UBMDR знайшов повністю сумісного донора в США. Трансплантацію кісткового мозку Меланії провели в Україні в НДСЛ Охматдит, і зараз вона перебуває у лікарні. "Меланія дуже активна і життєрадісна, незважаючи на все, що їй довелося пережити. Завдяки донору, наша донька отримала шанс на життя," - каже мама. Меланія любить відвідувати садочок, бере участь у майстер-класах і мріє танцювати та стати гімнасткою. Її старший брат підтримує її через відеозв'язок. "Я б хотіла знати нашого донора і дякувати йому все життя за те, що він зробив для моєї дитини," - говорить мама Меланії.

Історія Наталі Матвеєвої

Наталі було всього 10 років, коли її життя раптово змінилося. Вона завжди була активною дитиною, але одного дня почала втрачати енергію. У серпні 2020 року їй діагностували важку набуту апластичну анемію. Лікарі пояснили, що єдиним шансом на порятунок є трансплантація кісткового мозку. Пошуки донора серед родичів не дали результатів, і тоді лікарі порадили звернутися до українського реєстру донорів кісткового мозку. Наталі довелося пройти довготривалу терапію. Проте, в лютому 2021 року, український реєстр знайшов сумісного донора для Наталі. Донором став чоловік з Німеччини. "Трансплантація суттєво змінила наше життя. Наталія повернулася до звичайного життя, знайшла нове хобі і тепер цінує кожну мить. Ми безмежно вдячні донору за його безцінний внесок," - ділиться мама Наталі.

Від дівчинки Наталки:

"Моя найголовніша мрія – щоб закінчилась війна і всі наші воїни повернулися в свої домівки. Я також мрію, щоб український реєстр донорів кісткового мозку наповнився ще більше, і щоб багато українців змогли знайти донора. Я хочу побувати в багатьох країнах світу, особливо в Іспанії на стадіоні Камп Ноу, і розширити свою справу з продажу шоперів, щоб більше коштів давати на благодійність."

Історія Богдана Нестерука

Богдану було 11 років, коли йому діагностували апластичну анемію. Протягом 15 років він чекав на сумісного донора. Попередні спроби знайти донора в Білорусі та Німеччині не дали результату, і Богдан проходив імуносупресивну терапію. У 2023 році хвороба повернулася, але завдяки українському реєстру донорів кісткового мозку вдалося знайти рятівника – жінку з Вашингтона. "Я дуже радий, що така людина знайшлася і погодилася на це," – каже Богдан. 29 лютого 2024 року, у День орфанних захворювань, Богдану зробили трансплантацію кісткового мозку в КНП Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги черкаської обласної ради. "Йдемо з вірою, з надією. Лікарі тут дуже завзяті та розумні. Ми віримо, що з їхньою допомогою ми станемо на ноги," – ділиться Богдан.

Безкоштовна трансплантація кісткового мозку в Україні

Одним із найбільших досягнень української медицини є те, що зараз трансплантація кісткового мозку є безкоштовною для пацієнтів. Завдяки Програмі медичних гарантій, яка була запроваджена у 2024 році, кожен пацієнт, незалежно від його фінансового становища, може отримати необхідну допомогу в Україні. Це значно знижує фінансове навантаження на пацієнтів та їхні родини, роблячи процедуру доступнішою.

Роль українського реєстру донорів кісткового мозку

Збільшення кількості зареєстрованих донорів в Українському реєстрі донорів кісткового мозку (UBMDR) є ключовим кроком до досягнення самодостатності в трансплантації кісткового мозку. Завдяки внутрішнім ресурсам, ми зможемо забезпечувати лікування без потреби імпортувати клітини, уникаючи високих витрат на транспортування та зробивши нашу систему охорони здоров'я більш незалежною та ефективною. Ваша участь і підтримка реєстру є життєво важливими.

Інвестуйте у майбутнє здоров'я України, зробивши свій внесок сьогодні. 

Чому це важливо?

Тільки 25% пацієнтів можуть знайти донора серед своїх родичів. Інші потребують допомоги від незнайомців.

Донорство кісткового мозку безкоштовне, анонімне та відновлювальне. Процедура нагадує донорство крові, але є більш унікальною, оскільки співпадіння визначається по ДНК.

350 мл вашої крові можуть врятувати життя людини з раком.

Як стати донором?

  • Реєстрація проста:
  • Зареєструйтесь на сайті ubmdr.org
  • Отримайте конверт з тест-набором
  • Зробіть мазок щік паличками
  • Заповніть анкету
  • Відправте ваші зразки для типування
  • Отримайте підтвердження про занесення до реєстру

Разом ми можемо перемогти рак крові та подарувати надію тисячам людей. Зареєструйтесь донором кісткового мозку сьогодні на ubmdr.org та станьте героєм для тих, хто цього потребує. Пам'ятайте, 350 мл вашої крові можуть врятувати життя людини з раком.

Про UBMDR:

Український реєстр донорів кісткового мозку (UBMDR) - єдина організація в Україні, яка займається пошуком неродинних донорів та  був визнаний МОЗ критичною інфраструктурою. UBMDR був заснований у 2018 році. В 2019 році реєстр увійшов до світового реєстру, а у 2020 році відбулася перша трансплантація в Україні. Сьогодні UBMDR налічує 12 210 потенційних донорів. За допомогою реєстру вже провели понад 120 ТКМ, половина з яких діти. А також 7 українців вже стали донорами та поділились своїми 1-5% стовбуровими клітинами для порятунку людей, які борються з раком крові.

Додаткова інформація:

Кістковий мозок — це губчаста тканина всередині кісток, яка виробляє кров'яні клітини.

Стовбурові клітини кісткового утворюють нові клітини крові та самовідновлюються протягом усього життя.

41% ДНК у світовому реєстрі є унікальними комбінаціями, що ускладнює пошук ідеального донора для пацієнта.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
За матеріалами БЕБ компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
1 хв на прочитання2 години тому
Знищив плантацію редиски через занижені ціни
Польський фермер знищив плантацію редиски через занижені ціни
1 хв на прочитання4 години тому
Зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
В Мінагрополітики відбулася зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
2 хв на прочитання6 годин тому
Проблеми та потреби молочного сектору
Проблеми та потреби молочного сектору – головні теми Дорадчої Ради швейцарсько-української програми QFTP
2 хв на прочитання7 годин тому
Зможете виростити будь-яку троянду з букета: найкращий спосіб укоренити квітку
1 хв на прочитання9 годин тому
Від Чорного моря до США: екстремальна погода загрожує світовому врожаю
2 хв на прочитання10 годин тому
Приготуйте «Наполеон» всього за 30 хвилин: потрібно лише 3 інгридієнти
1 хв на прочитання11 годин тому
Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року
3 хв на прочитання11 годин тому