Догори
Дати відгук

У Закарпатті запрацювала перша в регіоні сучасна лабораторія для визначення якості вина

Проєкт вдалося реалізувати під егідою Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

1 хв на прочитання2 години тому
Сучасна лабораторія для визначення якості вина Сучасна лабораторія для визначення якості вина
Поділитись:

Лабораторія є давно задуманим і омріяним проєктом асоціації. Раніше на неї не вистачало коштів, проте цьогоріч винороби змогли залучити грантові кошти — 925 тисяч гривень. Ще 20% покриваються фінансовими внесками членів асоціації

Проєкт вдалося реалізувати під егідою Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). У лабораторії встановлено  доволі коштовне обладнання від європейських виробників Anton Paar та Gibertini Elettronica.

Голова «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття» Олександр Гарновдій розповів, що новостворена лабораторія працюватиме для виноробів, які планують отримати географічне зазначення «Вина Срібної Землі».

Власне на шляху до сертифікації закарпатські винороби зараз чимало уваги приділяють науковим дослідженням, контролю та аналітиці органолептичних профілів, тому створення лабораторії в час підготовки до реєстрації географічного зазначення дуже актуальне.

— Ми організуємо роботу так, щоб винороби могли отримати результати оперативно, просто на день їх проведення. Вже цього року винороби Закарпаття зможуть проводити аналізи в готовій лабораторії, — зазначив Олександр Гарновдій.

Наразі лабораторія сформована і працює в тестовому режимі. За кілька днів тут будуть готові приймати зразки для визначення хімічного складу вина та отримання сертифікату від усіх виноробів, які цього забажають.

У подальшому лабораторія пройде процес акредитації, як того вимагають грантові умови.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Український морський коридор.
ФОТО: Експорт зерна з України морем / ubr.ua
Від полів до портів: 50 млн тонн української агропродукції подолали морський шлях
1 хв на прочитання8 годин тому
Комітет ВРУ обговорив перспективи біопалива в Україні
У Хмельницькому обговорили перспективи розвитку біопалива в Україні
1 хв на прочитання12 годин тому
Фото з відкритих джерел
Маринад для шашлика із соєвого coycу з медом — просто, швидко і смачно
1 хв на прочитання13 годин тому
Зображення створене ШІ
Веганство як екологічний вибір: зменшення впливу на довкілля через тарілку
2 хв на прочитанняВчора
У межах реформи рибної галузі пріоритетом є інвестиції і простежуваність біоресурсів
1 хв на прочитанняВчора
Листкові коржі на сковороді — рецепт неймовірно простий у приготуванні
2 хв на прочитанняВчора
Мінагрополітики запускає два електронні реєстри у межах проєкту єТваринництво
2 хв на прочитанняВчора
Залучення інвестицій і контроль за водними біоресурсами: основні питання реформування рибної галузі
1 хв на прочитання10 Жовтня 2024