Вуглеводи, разом із жирами та білками, належать до найважливіших і незамінних компонентів їжі. Це органічні сполуки, що складаються із вуглеводню, водню та кисню. Вуглеводи синтезуються у рослинах із води та вуглекислого газу за допомоги енергії сонячного світла (фотосинтезу), або тваринами у вигляді глікогену, що накопичується у м'язах і печінці.
Вуглеводи містяться практично у всіх продуктах харчування. Однак, щоб не набирати вагу, вживати їх слід правильно. Як правильно їсти вуглеводи та в який час доби — розповіла експертка у психології зниження ваги, консультантка з дієтологічного супроводу та здорового способу життя Олена Кален.
Існує хибна думка, що під час дієти має значення лише калорійність продуктів. Але це не так.
«Поговорімо про фрукти та інші вуглеводи... Вуглеводи — це продукти, які містять цукор. Вони є у крупах, зелені, овочах, фруктах, меді, молоці та всьому, що з них приготовлено», — зазначила Кален.
Вона також нагадала, що існує глікемічний індекс (ГІ), який показує, як сильно підвищується цукор у крові після вживання вуглеводів. Частина цукру використовується для процесів життєдіяльності, а його надлишки переходять в жирові депо, після чого виникає зайва вага.
Якщо ж ГІ продукту низький, цукор повільно надходить у кров. І якщо людина вживає їжу тільки в моменти голоду — надлишків не утворюється, адже весь цукор витрачається на обмін речовин.
«За ніч організм витрачає весь глікоген у печінці та м'язах і потребує завантаження. Тому вранці цукор відкладається не в жир, а в запаси глікогену, який буде протягом дня використовуватися на енергію, і вага не набереться», — резюмувала Олена Кален.
Нагадаємо, слід придивитися до корисної кориці, адже це боротьба із зайвою вагою та ще п'ять унікальних властивостей.