Догори
Дати відгук

У вінницькому зоопарку вирощують їстівні каштани

Їсти їх можна сирими, вареними, смаженими і навіть підкопченими.

1 хв на прочитання26 Червня 2021, 20:30
У вінницькому зоопарку вирощують їстівні каштани У вінницькому зоопарку вирощують їстівні каштани
Поділитись:

У Подільському зоопарку вирощують їстівні каштани. Побачити дерево можна поряд із вольєром для бізона американського. Про це йдеться на фейсбук-сторінці зоопарку.

"Його плоди, невеличкі темні горішки, справді вживають у їжу. Вони дуже поживні, оскільки багаті на білок, незамінні амінокислоти і вуглеводи. А ще вони є джерелом калію, який так необхідний для нормальної роботи серця", — йдеться у дописі.

Як зазначають у зоопарку, їсти їх можна сирими, вареними, смаженими і навіть підкопченими.

Плід цього дерева використовують у:

  • Кулінарії (з цієї сировини виробляють посипку для тортів, морозива, цукерок, печива);
  • виготовляють борошно (для випічки борошно з каштанових горіхів змішують з пшеничним);
  • З плодів цього дерева варять пиво, виробляють лікер і спирт.
  • Висока вологостійкість деревини дозволяє використовувати її у будівництві, а також для виробництва меблів.

Довідка

Дерево каштану їстівного може сягати 20-35 метрів заввишки. Відрізнити його можна за формою листя. Велике, до 25 см завдовжки, довгасто—еліптичне або ланцетне, часто із серпоподібними зубцями.

Плоди цього дерева, як і поширеного в Україні каштана кінського, горіхи в колючій оболонці. Розмір цих плодів значно менший від каштанів кінських. Горіхи каштана їстівного мають високу харчову цінність та багатий хімічний склад.

Для бджіл жіночі квітки каштана є джерелом нектару, а чоловічі – джерелом пилку. Втім, мед, отриманий з цих рослин, доволі рідкий і може мати гіркуватий присмак, тому не дуже популярний.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.