Догори
Дати відгук

У Великій Британії схвалено революційний препарат проти неприємних симптомів менопаузи

Хоча він мало кому буде по кишені.

3 хв на прочитання23 Грудня 2023, 07:36
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Революційний препарат для профілактики припливів отримав схвалення у Великій Британії після того, як у травні американський регулятор, Управління з контролю за продуктами і ліками, дозволив його використання в США. Veoza, також відомий як фезолінетант, відпускається лише за рецептом і з’явиться у продажу з січня, розповідає The Guardian.

Припливи, які також називають вазомоторними симптомами, вражають близько 70 % жінок, які переживають менопаузу. Жінки можуть раптово відчувати сильний жар, що часто впливає на якість їхнього життя, фізичну активність, сон і продуктивність.

Протягом десятиліть існувало мало безпечних та ефективних методів лікування. Замісна гормональна терапія (ЗГТ) є найефективнішою, але вона не підходить багатьом, наприклад, жінкам із раком молочної залози чи яєчників в анамнезі, тромбами чи з нелікованим високим кров'яним тиском. Деякі жінки відчувають побічні ефекти чи воліють негормональну альтернативу.

Веоза була схвалена для застосування у жінок, які відчувають припливи, пов'язані з менопаузою, з негайним ефектом. Однак, за словами Регуляторного агентства Великої Британії (MHRA), його безпека й ефективність у жінок старше 65 років не вивчалися, тому поки що не можна давати жодних рекомендацій щодо дози для цієї вікової групи.

За словами представників компанії Astellas, яка виробляє препарат, він спочатку буде доступний у приватному продажі з 5 січня.

Ціна на Veoza ще не затверджена британським Міністерством охорони здоров'я і соціальної допомоги, повідомили в Astellas у відповідь на питання про вартість лікування. У США вартість була встановлена на рівні 550 доларів за 30-денну упаковку.

Veoza — це негормональний препарат від менопаузи, який діє безпосередньо на мозок для запобігання припливів. Він блокує білок мозку під назвою нейрокінін-3, який відіграє унікальну роль у регулюванні температури тіла у жінок в менопаузі.

«Це буде справжнісінький блокбастер. Це як перемикач. За день-два припливи зникають. Неймовірно, наскільки добре працюють ці ліки. Вони повністю змінять життя багатьох жінок», — сказав професор Вальджит Дхілло, ендокринолог з Імперського коледжу Лондона, який у 2017 році очолив новаторське дослідження, що проклало шлях до розробки препарату.

Велике клінічне дослідження фезолінетанту, опубліковане в березні, показало, що після 12 тижнів застосування він знизив частоту припливів приблизно на 60 % у жінок із помірними чи важкими симптомами, порівняно з 45 % зниженням у тих, хто отримував плацебо. Жінки також відзначали, що препарат зменшив вираженість припливів і покращив якість їхнього сну.

Veoza діє безпосередньо на шлях контролю температури і не замінює естроген, рівень якого різко падає в період менопаузи. Лікування не вирішує широкий спектр симптомів, які відчувають деякі жінки, включаючи втому, м'язову слабкість і перепади настрою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost